La història antiga està plena de relats de batalles en les quals els cabdills aplicaven durs càstigs als soldats enemics que queien en les seues mans. Una de les més cruels consistia a deixar-los cecs quan els hi podien posar la mà a sobre. El resultat era efectiu: sense vista, les tropes enemigues ho tenien complicat per guanyar la batalla i la guerra. Si no pots veure les maniobres de l’altre no tens capacitat per fer-hi front, contrarestar o defensar-te.
Una cosa així ens està passant a l’Ajuntament de Tortosa, on el govern municipal sociovergent s’ha atrinxerat al darrera d’una estratègia consistent bàsicament a obstaculitzar l’accés dels grups de l’oposició a la informació de la gestió municipal i a la participació en la gestió de les iniciatives que s’estan impulsant per fer front a les greus conseqüències socials i econòmiques provocades per la pandèmia del coronavirus. La situació no és nova. Els diferents governs convergents fa anys que utilitzen aquesta tàctica a la nostra ciutat. I els socis de govern, ara el PSC, deixen fer. Però davant la gravetat de la situació actual, és lamentable que es mantingui la mateixa política.
Des de l’inici de la pandèmia i de l’estat d’alarma, tots els grups de l’oposició a Tortosa hem demanat en diverses ocasions poder participar en les reunions de la Taula Econòmica creada amb els agents socioeconòmics de la ciutat per plantejar mesures i debatre-les. Però se’ns ha denegat sistemàticament la participació. Això sí, com a premi de consolació, o potser només per poder dir públicament que és mentida que no se’ns informa, se’ns va convocar a unes quantes juntes de portaveus on simplement el govern municipal es limitava a exposar-nos allò que ja havia decidit. Davant d’aquesta situació, Movem Tortosa vam portar al darrer ple ordinari una moció on es reclama la constitució d’una comissió de seguiment de l’aplicació de les mesures post-covid on hi puguem participar els grups de l’oposició. La moció va tirar endavant amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’oposició. El govern municipal es va abstenir en bloc perquè de totes maneres perdia la votació. Si no, no hi ha cap dubte que hauria votat en contra. De fet, dubto que es creï la comissió de seguiment. L’actual govern en minoria acostuma a actuar amb aquesta prepotència pròpia del vell caciquisme.
Tenim, doncs, una situació que contrasta amb l’actitud d’altres administracions, que sí que han posat en marxa mecanismes, mesures i òrgans de seguiment de les mesures post-Covid per garantir uns mínims de transparència i participació. Ha impulsat mesures en esta línia el govern de l’Estat, la Generalitat o, molt més a prop, el Consell Comarcal del Baix Ebre. Però a l’Ajuntament de Tortosa les coses funcionen diferent i a l’oposició millor tenir-la arraconada. Això no ens sorprèn de l’alcaldessa Meritxell Roigé. Porta anys demostrant-nos la seva hostilitat. Però sí que no deixa de sorprendre del socialista Enric Roig, temps enrere aspirant a líder del canvi a Tortosa i, actualment, nou satèl·lit i crossa dels peus dels postconvergents.
Durant la pandèmia, hem llegit i hem escoltat al senyor Roig afirmant que “aquest virus el parem units”. Quan diu “units”, el senyor Roig es deu referir a ell i la senyora Meritxell Roigé, perquè des que ha passat a cobrar un bon sou de l’Ajuntament, l’entesa de Roig amb l’alcaldessa és tanta que fins i tot provoca vergonya. Vergonya perquè el vent s’ha endut aquelles reivindicacions que el portaveu socialista feia des de l’oposició, quan reclamava la creació de comissions de la via pública, del Consell de Ciutat i altres accions per incrementar la participació de tots els grups polítics i de la ciutadania en la gestió dels recursos públics. Però aquestes coses passen: la defensa i la pràctica de la transparència és en alguns casos inversament proporcional a la quota de poder que es toca amb la mà.
Jordi Jordan, portaveu de Movem Tortosa