Jordan insta al Govern de la Generalitat a declarar essencial al personal de la neteja del sector sanitari i sociosanitari

El passat 30 d’abril es va produir la vaga de la neteja a la majoria de centres sanitaris i sociosanitaris de tot Catalunya, convocada per els sindicats CCOO i UGT i USOC amb l’objectiu de denunciar la discriminació que pateix aquest col·lectiu, que va ser exclòs, per part del Govern de la Generalitat, de rebre la gratificació abonada al conjunt del personal sanitari i sociosanitari, i reclamar-ne el seu cobrament de manera immediata.

El coordinador de Movem Terres de l’Ebre i diputat al Parlament Jordi Jordan, es va reunir amb els comitès dels hospitals de Tarragona i Tortosa per tal de recollir les seues reivindicacions. Arrel d’aquesta trobada, el diputat ebrenc ha entrat una proposta de resolució al Parlament on recull les principals reclamacions del sector, que tot i estar a primera línia durant la pandèmia ha vist com es quedava relegat en quant a drets respecte altres sectors també exposats al risc de contraure el virus durant el desenvolupament diari de les seves tasques laborals.

Jordi Jordan considera que “el personal de neteja en els centres sanitaris i sociosanitaris ha estat en primera línia durant l’emergència sanitària de la COVID, en molts moments, sense comptar amb el material de protecció necessari. Van ser personal essencial per a fer front a la crisi sanitària, fins hi tot, arribant a doblar torns com van fer la resta de col·lectius de treballadores i treballadors sanitaris, i per tant, mereixen una equiparació de drets”.

Per altra banda, recorda que el Govern va reconèixer l’errada comesa al no incloure-hi el personal de neteja i que, el juliol passat, es van comprometre a estudiar-ho. Els treballadors, però, denuncien que des de llavors no s’han reunit amb cap interlocutor del Govern i critiquen que encara no tenen cap resposta.

El col·lectiu recorda que han de portar EPI’s per a treballar i, per tant, corren el mateix risc que la resta de personal sanitari. En conseqüència, consideren que a igual risc han de tenir la mateixa gratificació. Cal recordar, a més, que el personal de neteja forma part d’un dels grups amb més precarietat, cosa que no ajuda a la seua formació, que minimitzaria fortament els riscos que assumeix actualment el col·lectiu en la lluita contra l’epidèmia del Covid-19.

Les treballadores i treballadors en vaga també reivindiquen que el coronavirus es consideri una malaltia professional, com ja passa amb el personal sanitari. Segons els empleats, per exemple, només a l’Hospital Vall d’Hebron hi ha més de 200 persones encarregades de tasques de neteja que han passat la malaltia. Unes xifres que rebaixa l’empresa responsable, que afirma que només 68 treballadores han estat de baixa per Covid des del març de 2020. Situacions similars succeeixen als Hospitals Joan XXIII o Verge de la Cinta de Tarragona i Tortosa.

La proposta de resolució de la formació progressista reclama al Govern fer efectiu el pagament de la gratificació al conjunt de treballadores i treballadors de la neteja dels centres sanitaris i sociosanitaris de Catalunya, a més a més de declarar-los personal essencial. Per aquesta raó, també preveu realitzar les gestions oportunes per a reconèixer la COVID com a malaltia professional del personal sanitari i sociosanitari de Catalunya i acabar així amb la discriminació del col·lectiu.

La vaga va comptar amb un ampli seguiment per part de les treballadores i treballadores, malgrat el serveis mínims abusius establerts per al Generalitat, i que han estat recorreguts judicialment per les centrals sindicals.


Tortosa, 18 de maig de 2021