Movem Tortosa inicia el curs polític amb la proposta d’instal·lar minideixalleries a tots els barris i pobles de la ciutat

Movem Tortosa estrena aquest curs polític plantejant una oposició positiva que busca l’equilibri entre la construcció i la crítica envers totes aquelles qüestions relacionades amb la ciutat, presentant dues mocions que van en la línia del que és el seu projecte de ciutat.

En aquest primer ple després de l’estiu, defensaran una moció relacionada amb el tema del reciclatge i la neteja de Tortosa i les seves pedanies. El primer grup de l’oposició presenta el tema del reciclatge com a instrument clau per combatre el canvi climàtic des de les ciutats i pobles però també per aconseguir reduir els residus sòlids, contribuint així a tenir una ciutat més neta i lliure de brossa.

El portaveu de Movem, Jordi Jordan, ha recordat que Tortosa no arriba a complir l’objectiu de reciclar almenys un 50% dels residus municipals que la Unió Europea va marcar per al 2020, de fet ha remarcat que juntament amb Deltebre ha fet davallar la mitjana del Baix Ebre, sent la pitjor comarca de les Terres de l’Ebre, situant-se en un 44% al 2019, últim any del que consten dades. Encara més lluny queda de l’objectiu per al 2030 d’arribar al 60%.

Per tant, tot i que Tortosa compta amb una deixalleria mòbil, Jordan ho considera insuficient “ja que només va algunes hores i dies, sent un servei finalment infrautilitzat per la ciutadania; per aquesta raó i per complementar aquest servei, proposem la instal·lació de minideixalleries fixes als barris i pobles de la ciutat, com ja s’ha fet en molts pobles i ciutats de Catalunya i també de les Terres de l’Ebre amb bona acollida per part de la ciutadania”.

Les minideixalleries tenen com objectiu facilitar a la ciutadania la recollida de residus especials de petit format que no es poden llençar als contenidors de recollida selectiva i que, per a un correcte reciclatge, s’haurien de dipositar a la deixalleria municipal, com podrien ser bombetes, CD, piles, petits aparells elèctrics i electrònics, etc.

“Amb la seua instal·lació afavoriríem i facilitaríem el reciclatge entre la ciutadania, en evitar el desplaçament fins la deixalleria municipal o esperar els dies en que estigui disponible la mòbil al barri o poble per reciclar productes de petit format, que fins ara acaben majoritàriament a la brossa sense ser reciclats correctament” afirma Jordan.

La formació progressista també portarà a votació la proposta que ja van presentar abans de l’estiu i que pretén recuperar el Camí de Sirga entre el barri de Ferreries i Jesús, una proposta que recull les reivindicacions de l’Associació de Veïns i Veïnes de Ferreries. Pràcticament un quilòmetre que transcorre per la vora del riu, passant per darrera la fàbrica d’olis Faiges i que en aquests moments està abandonat, ple de vegetació, amb uns tubs que aboquen al riu amb tanques des de fa anys i fins i tot tallat per finques particulars.

Tot i que aquesta proposta està recollida al PAM, no hi ha constància de cap actuació prevista a aquest tram de camí i per tant, des de Movem Tortosa proposen l’acceleració i priorització d’aquesta recuperació, que a dia d’avui està per iniciar-se.

Quan a qüestions relacionades amb la ciutat, Movem Tortosa ha lamentat que l’ajuntament no hagi impulsat un nou model de festes, “improvisant i provocant el descontent de la ciutadania i oblidant un cop més el jovent” ha afirmat Jordan.

Tortosa, 13 de Setembre de 2021.