Movem Tortosa vol aplicar mesures per reduir el preu del lloguer dels habitatges

Movem Tortosa portarà al proper ple del mes d’octubre una moció per prorrogar la declaració del municipi com a àrea amb mercat tensionat. Aquesta declaració és un instrument previst per la llei catalana d’habitatge 11/2020 que té per objectiu contenir i moderar el preu del lloguer en determinades zones que, per les seues característiques, no garanteixen tenir habitatges de lloguer a un preu accessible.

L’annex adjunt a la norma recollia 60 municipis de tota Catalunya declarats com a tals i la vigència de la seua declaració era d’un any, finalitzant a setembre de 2021. Tortosa estava inclosa dins d’aquests municipis i per tant, la proposta de Movem Tortosa el que demana és prorrogar la declaració, que facilita als Ajuntaments una eina rellevant per a garantir el dret a l’habitatge de la seua ciutadania, més encara després de la crisi sanitària, econòmica i social provocada per la COVID-19.

En aquest sentit, el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan ha defensat aquesta moció “justificada pels problemes amb els habitatges de lloguer que tenim a Tortosa, amb preus molt elevats respecte als ingressos habituals de les llars”. “Necessitem comptar amb la declaració de zona de tensionada per poder aplicar tots els instruments que la llei d’habitatge posa a disposició dels ajuntament per aconseguir preus accessibles per a la ciutadania davant l’augment continuat del preu del lloguer dels últims anys”.

A més de permetre posar fre a les contínues pujades del preu del lloguer, la llei ofereix també seguretat a les persones inquilines i a més acaba amb l’especulació perquè fa ineficaç la tàctica d’expulsar de l’habitatge per incrementar els preus i llogar més car ja que els nous contractes també s’hauran de regir pel preu de l’últim lloguer i l’índex de referència; és a dir, el propietari o propietària no podria augmentar el preu del lloguer si és més baix que l’índex de referència. A més, s’obliga les immobiliàries a informar de manera veraç dels preus ja que el futur inquilí o inquilina podrà contrastar-los amb l’índex públic a les pàgines webs de la Generalitat. La norma també preveu un marc sancionador en cas d’incompliment.

Per altra banda, Movem Tortosa també portarà al ple una moció demanant la construcció d’un nou hospital a Tortosa que recull les reivindicacions del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona i que compta amb l’adhesió de la majoria dels col·legis professionals amb representació a les Terres de l’Ebre.


Tortosa, 24 de setembre de 2021.