Jordi Jordan considera insuficient que la Generalitat destini només el 20% de l’impost de nuclears a l’Ebre

Avui s’ha sotmès a votació al Parlament de Catalunya la proposta de resolució que pretenia augmentar del 20 al 50% de la recaptació de l’impost nuclear destinat a les Terres de l’Ebre, justament per ser el territori on es concentren les centrals nuclears catalanes i per tant, les que pateixen el seu impacte ambiental.

Les centrals d’Ascó i Vandellòs tenen prevista la seua aturada la dècada vinent i la reclamació de Jordan i el territori és que es fixin ja mecanismes per reduir l’impacte laboral i econòmic del seu tancament degut a les dependències econòmiques i socials evidents que aquest model energètic ha provocat a tots els municipis de la Ribera d’Ebre, i a una part dels del Baix Camp, el Baix Ebre, la Terra Alta i el Priorat.

La proposta de resolució, enfocada en aquesta línia, ha quedat rebutjada principalment per no rebre el suport dels partits que conformen el govern de la Generalitat, Junts i ERC, que no han considerat necessari augmentar els recursos destinats a les Terres de l’Ebre per fer front a la transició energètica.

En la seua intervenció al Parlament, Jordan ha carregat contra el govern de la Generalitat i el menysteniment al que s’ha sotmès històricament a les Terres de l’Ebre: “És evident que al sud de Catalunya s’han concentrat les infraestructures que no es volen a la resta del país: la massificació eòlica a la Terra Alta, que amb el 0.16% població de Catalunya genera el 25% de tota l’energia eòlica del país, els  intents de transvasaments i el mal anomenat minitransvasament actual…Però si alguna cosa evidencia que s’ha volgut convertir el sud de Catalunya en el pati del darrera  o productor d’energia del país és l’existència de les nuclears, a Ascó i Vandellòs”.

Els Comuns, grup parlamentari de Jordan i Movem Terres de l’Ebre, ha donat suport a la proposta, ja que en paraules del diputat ebrenc “aquest impost ha de revertir majoritàriament en el territori donat que surt del territori, que és allí on estan les centrals nuclears i qui pateix l’impacte ambiental. Ens sembla totalment insuficient que sigui només el 20% d’aquest impost el que acabi anant al territori”.

A més a més, Jordan ha demanat la implementació d’una proposta en el desmantellament i tancament de les plantes que garanteixi l’ocupació i contractació d’empreses i persones de l’entorn.

En aquest sentit Jordan ha lamentat una vegada més la posició de Junts i ERC que “una vegada més dinamiten les oportunitats de desenvolupament de les Terres de l’Ebre, votant en contra d’una proposta clarament justa i necessària de la que hauran de donar explicacions en un futur proper als ebrencs i ebrenques”.

 

Tortosa, 21 de juliol de 2022