PROGRAMA DE GOVERN 2023-2027  “GUANYA TORTOSA”

­­

1.TORTOSA, UNA CIUTAT MÉS VIVA I AMB MÉS FUTUR

 

 • Per una ciutat més capital.
 • Per una ciutat oberta al riu i amb oci per a tothom.
 • Per una ciutat més dinàmica i amb més oportunitats.
 • Per una ciutat que posi en valor el patrimoni i la història.
 • Per una ciutat més cultural.
 • Per una ciutat més turística.

 

2. TORTOSA, UNA CIUTAT MÉS SOSTENIBLE

 

 • Per una ciutat que aposti per la transició energètica.
 • Per una ciutat més neta.
 • Per una ciutat més amable i bonica.
 • Per una ciutat que aposti per la rehabilitació i l’impuls de l’habitatge.
 • Per una ciutat amb millor mobilitat i aparcaments.

 

3. TORTOSA, UNA CIUTAT PER A LES PERSONES

 

 • Per una ciutat que aposti per la salut.
 • Per una ciutat educadora.
 • Per una ciutat esportiva.
 • Per una ciutat activa i participativa amb la gent gran.
 • Per una ciutat que pensi amb els joves.
 • Per una ciutat més segura i cívica.
 • Per una ciutat amb igualtat de gènere i LGTBIQ+.
 • Per una ciutat més democràtica i participativa.
 • Per una ciutat de tots els pobles.

 

1. TORTOSA, UNA CIUTAT MÉS VIVA I AMB MÉS FUTUR

1.1 Per una ciutat més capital

 1. Impulsarem el creixement demogràfic amb l’horitzó dels 50.000 habitants per consolidar la nostra capitalitat a les Terres de l’Ebre, Baix Aragó i el nord del País Valencià.
 2. Exigirem la construcció del nou hospital de les Terres de l’Ebre així com els estudis universitaris de Medicina.
 3. Crearem més sòl industrial al polígon Catalunya Sud per facilitar la implantació de noves empreses.
 4. Treballarem per millorar les connexions ferroviàries amb millors trens regionals i la recuperació dels tren Avant entre Barcelona, València i la nostra ciutat.
 5. Impulsarem la creació del 4rt pont de Tortosa entre Remolins i Ferreries per tal de millorar la mobilitat de la ciutat i les connexions.
 6. Presentarem un projecte per a recuperar els barris històrics dins de la nova Llei de Barris Verds.

 

1.2 Per una ciutat oberta al riu i amb oci per a tothom

 1. Impulsarem una zona d’oci a l’Avinguda de Lleida, on es puguin fer els famosos “tardeos” com a la resta de ciutats del territori, obrint la ciutat de cara el riu.
 2. Obrirem al ciutat al riu projectant una nova rambla entre el carrer Arturo Anguera i el parc municipal Teodor Gonzàlez eliminant el tal·lus de l’antiga via del tren, connectant-la a l’Avinguda de la Generalitat.
 3. Impulsarem la recuperació de la platja fluvial de la Xiquina com un zona d’esbarjo i lleure de natura amb zona de pícnic, amb activitats per a joves i infants, posant en valor este espai emblemàtic del nostre riu.
 4. Apostarem la recuperació del camí de Sirga, vora l’Ebre, entre Ferreries i Jesús per recuperar una via de comunicació i zona verda d’unió entre els dos nuclis. També inicar els tràmits per recuperar el que comunica la Xiquina amb Bítem.
 5. Promourem la recuperació de la ribera del riu Ebre, eliminant-ne els abocaments i residus.
 6. Impulsar visites guiades pel riu Ebre i els espais verds que l’envolten, amb una perspectiva històrica i cultural tant a peu com a través de la navegació fluvial i més activitats a peu i en bicicleta al voltant del seu curs.
 7. Crearem la Regidoria de Transició Ecològica i del Riu per situar l’Ebre com element central de la ciutat per dinamitzar activitats i actuacions al seu voltant.
 8. Exigirem la millora dels embarcadors de l’antic club de Rem, de l’EMD de Jesús i de l’EMD de Bítem per impulsar la navegació fluvial.

 

1.3 Per una ciutat més dinàmica i amb més oportunitats

 1. Impulsarem un programa per donar vida als locals buits, especialment els del centre, com estan fent moltes ciutats catalanes, a partir d’ajuts directes i promoció d’actuacions, entre d’altres.
 2. Impulsarem un centre d’innovació tecnològica i digitalització (FABBLAB) per a crear sinèrgies entre emprenedors i empreses.
 3. Dinamitzarem el mercat municipal com un referent del producte de Km0, ecològic i espai gastronòmic.
 4. Ampliarem la promoció dels Bons Tortosa, per a incrementar la dinamització comercial de la ciutat i realitzarem més actuacions de dinamització.
 5. Crearem nou sòl industrial al polígon Catalunya Sud per facilitar la implantació de noves empreses i millorarem el manteniment i serveis del polígon Baix Ebre.
 6. Impulsarem un HUB logístic per a reduir la petjada de carboni i abaratir els costos de transport a través del corredor del Mediterrani Ferroviari d’ample internacional, que permeti exportar a les nostres empreses a la resta del món i reduieixi el transit rodat a l’AP7.
 7. Promourem la creació d’un clúster del cítric per afavorir l’agricultura del nostre territori i les empreses que es dediquen al sector.
 8. Elaborarem un calendari firal amb noves propostes vinculades als sectors econòmics emergents del territori.
 9. Donarem un nou impuls a l’Expoebre per tal de recuperar la seua importància en el territori. Introduint noves propostes, per tal d’ampliar la seua oferta i diversitat, reduint les taxes per als expositors.
 10. Reconeixerem amb distintius els establiments comercials amb una llarga trajectòria com a defensa de la diversitat i la personalitat comercial de la nostra ciutat.
 11. Establirem aliances amb aquells comerços que estiguin disposats a contribuir a la millora de la qualitat de l’espai públic i a la dinamització de la vida social i cultural del municipi o barri en el qual es troben.
 12. Impulsarem la conservació dels comerços històrics o singulars de la ciutat.
 13. Impulsarem un pla integral per impulsar les noves tecnologies en totes les àrees perquè Tortosa esdevingui una vertadera SmarthCity.
 14. Impulsarem els serveis necessaris per a donar suport a nous emprenedors, emprenedores i les PIMES, en especial a l’emprenedoria tecnològica i la vinculada a la transició energètica, que generen llocs de treball més estables i satisfactoris.
 15. Reclamarem a la Generalitat la creació de més Aules Actives com a instruments d’orientació, intermediació i recerca de feina.
 16. Crearem una borsa de locals comercials disponibles a preus raonables.
 17. Apostarem per una política comercial que protegeixi i difongui la indústria local.
 18. Ampliarem la xarxa d’espais de coworking, incubadores i acceleradores d’empreses, millorant el viver d’empreses i fomentant el creixement de les noves indústries, en especial les de base tecnològica i les que necessiten espais de compartició d’infraestructures específiques com els fablabs, facilitant la conversió d’edificis i locals infrautilitzats la qual cosa els permet compartir recursos i estalvis en despeses (energia, comunicacions, atenció, etc.).
 19. Impulsarem Plans de millora dels dos polígons industrials, amb una visió integradora en l’entorn urbà, incorporant els valors de l’ecoinnovació i la sostenibilitat. per millorar els accessos, la mobilitat interna, la gestió de residus, serveis tecnològics.
 20. Impulsarem el Certificat d’empresa socialment responsable.
 21. Ampliarem l’oferta d’un transport públic de qualitat, garantint la connectivitat entre l’oferta i la demanda d’ocupació i facilitar la tria del transport públic en detriment del vehicle privat, especialment pel que fa a l’accés als polígons industrials.
 22. Impulsarem una Oficina del Talent per connectar les empreses amb els actors formatius, universitaris i els actius del territori.

 

1.4 Per una Tortosa que posi en valor el Patrimoni i la Història

 1. Impulsarem la candidatura de Tortosa Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO amb el suport de Federico Mayor Zaragoza, fill adoptiu de la ciutat.
 2. Impulsarem la rehabilitació de les fortificacions i baluards de Bonet, Tenasses i Orleans tot creant un circuit de muralles, únic a la Península i Catalunya, amb els fons europeus aconseguits pel govern de coalició de l’Estat.
 3. Impulsarem la recuperació de totes les galeries subterrànies del Castell de la Suda, convertint la fortalesa en un nou atractiu turístic, únic al país.
 4. Crearem la Regidoria de Patrimoni i realitzarem publicacions pedagògiques adreçades als infants i joves per donar a conèixer i posar en valor la història de la ciutat.
 5. Impulsarem la recuperació del call jueu de Remolins amb la rehabilitació de cases, la recuperació de la sinagoga i de l’antiga terrisseria. També negociarem amb l’ACA la canalització del barranc del Cèlio.
 6. Millorarem la promoció del patrimoni modernista de la ciutat, un dels més importants de Catalunya, a partir de la inclusió en rutes d’àmbit català i europeu.
 7. Dinamitzarem i posarem en valor el Museu de Tortosa Històric i Arqueològic de les Terres de l’Ebre amb més accions i noves exposicions.

 

1.5 Per una ciutat més cultural

 1. Transformarem el barri de Santa Clara com un districte de creació artística i cultural aprofitant i reconvertint edificis municipals com l’antiga església de Sant Francesc i l’antic convent de Sant Joan.
 2. Convertirem l’antic col·legi de Sant Josep en un equipament cultural, esportiu i social amb un alberg de joventut, instal·lacions esportives i usos culturals.
 3. Impulsarem la millora de la Festa del Renaixement dotant-la de nous continguts i activitats, apostant per la innovació en cada edició i pel rigor històric i millorarem l’actual model de Festes de la Cinta amb més dies i donant més protagonisme a les penyes.
 4. Crearem una sala d’exposicions a la Sinagoga i convertirem en un equipament per al barri el centre de Terrissa de Remolins. I impulsarem concerts d’estiu als Jardins del Príncep per posar en valor tot el Call.
 5. Crearem un programa “Vida al parc” per aprofitar i gaudir dels nostres parcs, fent tallers com ara tai chi, ioga, pintura a l’aire lliure i altres activitats culturals tal i com fan moltes ciutats catalanes i europees.
 6. Crearem un portal web que aposti per la promoció cultural de la ciutat amb una APP específica on puguin estar totes les activitats culturals de la ciutat i territori
 7. Potenciarem i farem costat a les actuals Escoles de Teatre i Música i impulsarem l’aprenentatge del Circ com a una disciplina emergent.
 8. Constituirem el Consell de Cultura i de les Arts com un espai de diàleg real, debat, reflexió, avaluació i decisió de la política cultural de la ciutat.
 9. Introduirem la mirada intercultural i intergeneracional en les programacions, activitats i tallers.
 10. Donarem suport i consolidarem els festivals emergents i en potenciarem de nous.
 11. Crearem un espai per a artistes Joves Emergents.
 12. Impulsarem la creació de punts de lectura als barris de Ferreries i el Temple i potenciarem la Biblioteca Marcel·lí Domingo.
 13. Impulsarem el folklore tortosí potenciant la seua recuperació i promoció.

 

1.6 Per una Tortosa més Turística

 1. Fomentarem terrasses al carrer i la música en viu per fer la ciutat més viva i atractiva.
 2. Executarem la continuïtat de la via verda de Val de Zafán entre Tortosa, Amposta i La Ràpita amb els fons europeus i continuarem ampliant la via verda del Carrilet fins a Deltebre.
 3. Impulsarem la col·laboració amb el sector de la restauració. Organització conjunta d’esdeveniments, fires, etc promocionant el producte de territori.
 4. Impulsarem la navegació fluvial amb activitats lúdiques, esportives i de lleure al voltant del l’Ebre.
 5. Apostarem per actes, curses, competicions on el riu sigui el protagonista fent que es converteixi en un actiu turístic de primer ordre.
 6. Promourem un turisme familiar de qualitat a partir del nostre patrimoni històric i natural.
 7. Revisarem i millorarem les senyalitzacions i les informacions dels indrets turístics, establint itineraris de relat integrat i accessible a les persones amb dèficits visuals.
 8. Mancomunarem recursos i itineraris patrimonials amb les poblacions veïnes
 9. Establirem sinèrgies amb la resta de municipis de les Terres de l’Ebre per potenciar el turisme i la marca Reserva de la Biosfera.
 10. Promourem la publicació d’anuncis i reportatges de Tortosa en revistes especialitzades per atraure turisme de qualitat.
 11. Dissenyarem xarxes i rutes supramunicipals en sortida des de Tortosa de BTT, Trekking, KM Verticals lligant-ho als Parcs Naturals dels Ports i del Delta de l’Ebre.
 12. Impulsarem una Taula del Turisme per coordinar i millorar tota l’oferta pública i privada de cara els visitants i o donarem suport a les associacions que treballin per aquesta coordinació.

 

2. TORTOSA, UNA CIUTAT MÉS SOSTENIBLE

2.1 Per una ciutat que aposti per la transició energètica.

 1. Elaborarem un Pla Municipal d’Arbrat que eviti tales indiscriminades, aposti per la varietat d’espècies i la creació de zones d’ombra, millori les podes amb un manteniment durant tot l’any.
 2. Crearem comunitats energètiques per a accelerar la participació de particulars i negocis en la transició energètica, reduint costos en la factura de la llum, creant una oficina municipal de transició energètica.
 3. Fomentarem la instal·lació de plaques solars tèrmiques i la creació d’una línia de subvencions per a l’eficiència energètica. 
 1. Implementarem minideixallaries fixes a tots els barris per millorar els índex de reciclatge de Tortosa reduint la quantitat de residus.
 2. Defensarem unes millors condicions hídriques i ambientals de protecció de la conca i del riu l’Ebre.
 3. Implementarem de forma experimental la recollida porta a porta en algun poble del municipi per avançar i millorar en el reciclatge.
 4. Fomentarem la construcció d’edificis i habitatges eficients de baixes emissions amb subvencions i bonificacions fiscals.
 5. Establirem un pla de control i reducció de la contaminació acústica, per millorar la salut de la població.
 6. Incrementarem el control públic de decisió i de seguiment de la gestió del servei d’aigua i estudiarem jurídicament la seu remunicipalització.
 7. Elaborarem el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic que avaluï els riscos i la vulnerabilitat del municipi, analitzi l’evolució d’aquests riscos potencials i augmenti la resiliència mitjançant la capacitat d’adaptació.
 8. Introduirem espècies autòctones i adaptades a les condicions climàtiques de la zona per millorar la biodiversitat i reduir la necessitat de reg i manteniment.
 9. Fomentarem la utilització d’energies renovables en la il·luminació i la dotació dels espais verds.

 

2.2 Per una ciutat més neta

 1. Realitzarem un control estricte del compliment de l’actual contracte de Neteja i impulsarem els canvis necessaris per millorar les freqüències de neteja dels carrers i contenidors que arribin a tots els barris.
 2. Crearem un servei de Whats App disponible tota la setmana per comunicar les incidències envers la neteja de la ciutat.
 3. Vetllarem per la correcta dotació de papereres, cendrers i contenidors de manera equilibrada per tot el municipi.
 4. Crearem la figura dels agents cívics per conscienciar la ciutadania, fent també més campanyes a les escoles per educar des de la base.
 5. Millorarem la vigilància i el control per evitar comportaments incívics com ara deixar escombraries i excrements de gossos i incrementarem les senyals informatives per indicar les normes de convivència i bon ús dels espais verds, parcs infantils i equipaments públics.
 6. Millorarem els espais d’esbarjo per als gossos, amb més neteja. Col·locant dispensadors de bosses per a recollir els excrements i papereres per a la seua eliminació adequada.
 7. Conscienciarem a la ciutadania amb la recollida i neteja dels excrements dels seus gossos i del bon ús de les papereres i contenidors.
 8. Establirem campanyes de conscienciació sobre la importància dels espais verds i la necessitat de cuidar-los i mantenir-los.
 9. Establirem un programa de neteja i manteniment dels parcs i jardins de la ciutat, per a garantir la seua salubritat i seguretat.

 

2.3 Per una ciutat més amable i bonica.

 1. Crearem un Pla de Xoc de Millora de Voreres i Camins i eliminarem barreres arquitectòniques als carrers i a tots els equipaments municipals per fer una ciutat més inclusiva.
 2. Impulsarem la construcció d’un aparcament als terrenys de RENFE amb un gran pulmó verd a sobre que uneixi el Temple i Centre, on també hi haurà l’habitatge i locals per a negocis.
 3. Remodelarem les principals avingudes Generalitat, Felip Pedrell, Lleida, Catalunya, Alfons XII fent-les més modernes i actuals, previ consens de la ciutadania i d’acord amb un pla de mobilitat.
 4. Impulsarem un pla d’actuació i millora al barri de la Casota-Sant Vicent i arranjarem el Passeig de l’Ebre a Ferreries, arreglant les voreres en mal estat i reordenant el trànsit per generar més places d’aparcament.
 5. Dignificarem el Passeig de Ribera a Vora Parc millorant les instal·lacions actuals, donant una solució a les basses d’aigua i recuperant el bosc de ribera i arranjant totes les voreres del barri.
 6. Millorarem l’enllumenat dels carrers de Tortosa així com els dels espais verds i zones esportives complint la normativa lumínica actual, posant més èmfasi en els passos de vianants.
 7. Millorarem el Parc dels Països Catalans a Sant Llàtzer, enjardinant, adequant la pista esportiva i dels accessos a la zona de pins i parc infantil.
 8. Fomentarem un urbanisme integrador, amb la participació ciutadana i amb perspectiva de gènere.
 9. Adequarem i millorarem l´Espai Multi usos del barri de Sant Llàtzer.

 

2.4 Per una ciutat que aposti per la rehabilitació i l’impuls de l’habitatge.

 1. Impulsarem un Pla Local d’Habitatge per aplicar accions transversals a tots els barris prioritzant la rehabilitació i la promoció d’habitatge social per a joves.
 2. Presentarem un nou projecte de rehabilitació dels nostres barris històrics a partir de la nova convocatòria de Llei de Barris Verds impulsada pels nostres grups al Parlament.
 1. Crearem un programa de la masoveria urbana perquè els propietaris que ho desitgin puguin cedir les seues cases en mal estat durant un període de temps a canvi que les rehabilitin.
 2. Promourem la creació d’habitatge, rehabilitant cases en estat de degradació, al Barri del Castell, Barri de Sant Jaume, Call Jueu de Remolins, Santa Clara i el Rastre amb recursos propis, fons europeus i la iniciativa privada.
 3. Impulsarem el progressiu soterrament de les línies elèctriques al barris històrics de la ciutat.
 4. Elaborarem el Pla Especial de la Ciutat Històrica prioritzant la rehabilitació de 100 façanes en 4 anys.
 5. Ampliarem i millorarem les bonificacions al ICIO per a la rehabilitació a tot el Centre i a les parts antigues de Ferreries i Sant Llàtzer.
 6. Impulsarem noves promocions d’habitatge protegit per a lloguer i compra-venda, especialment per a famílies joves, al barri de Ferreries, Temple i Sant Llàtzer.
 7. Ampliarem i millorarem les actuals ajudes de rehabilitació d’habitatges fent un acompanyament i agilitzant els tràmits.

 

2.5 Per una ciutat amb millor mobilitat i aparcaments.

 1. Elaborarem un Pla de Mobilitat on inclourem una correcta planificació del trànsit urbà de la ciutat per evitar el caos actual degut a la nul·la previsió de totes les actuacions que s’han realitzat sense cap estudi previ.
 2. Construirem una rotonda a l’Avinguda de Lleida, a l’antic cub de Rem, per millorar la connexió entre els diferents carrers.
 3. Crearem aparcaments gratuïts de cotxes i motocicletes repartits per tots els barris de la ciutat.
 4. Establirem tarifes més econòmiques per als aparcaments soterrats de la ciutat, establint fórmules per dinamitzar l’activitat econòmica i comercial.
 5. Reduirem l’horari de la zona blava de Ferreries per les tardes i els dissabtes al matí.
 6. Ampliarem la xarxa de carrils bici, connectant-los de manera adequada entre ells, a partir d’una correcta planificació d’acord amb el Pla de Mobilitat
 7. Revisarem l’ordenança que regula els guals reduint el preu (dels més alts del país), revisant totes les plaques no actualitzades i afegint bonificacions per a vehicles elèctrics, entre d’altres.

 

3. TORTOSA, UNA CIUTAT PER A LES PERSONES

3.1 Per una ciutat que aposti per la salut

 1. Liderarem la construcció del nou Hospital de referència de les Terres de l’Ebre com a símbol de capitalitat i qualitat per a la nostra sanitat.
 2. Potenciarem els serveis de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús i la Clínica Terres de l’Ebre impulsant la transparència i les millores de les condicions laborals del personal.
 3. Exigirem millores en l’Atenció Primària per reduir les llistes d’espera en els CAPS i hospitals reclamant els recursos necessaris.
 4. Exigirem el retorn dels serveis necessaris i especialitats als CAPS de la nostra ciutat.
 5. Potenciarem el Consell de Salut i elaborem un Pla Municipal de Salut de Tortosa fet des de la participació i la transversalitat amb programes a les escoles i instituts, tallers de memòria, etc.
 6. Impulsarem accions actives de salut a totes les polítiques municipals amb una mirada transversal.
 7. Impulsarem la salut comunitària, amb una visió integral de tota la societat, combatent les desigualtats, en especial atenció a la gent gran i infants.
 8. Instal·larem lavabos públics repartits pels diferents barris de la ciutat, atesa que és una demanada de diversos col·lectius.

 

3 .2 Per una ciutat educadora

 1. Impulsarem la creació d’una nova escola de primària a Remolins vinculada al Campus Universitari com a centre d’innovació educativa.
 2. Contribuirem a fer una Tortosa més inclusiva des de l’àmbit educatiu, l’accés al treball, la integració social i l’assessorament a les famílies.
 3. Impulsarem l’arribada de més estudis universitaris com Medicina, Enginyeries o Ciències Ambientals, entre d’altres, al Campus de la URV.
 4. Impulsarem la creació de tres noves llars d’infants públiques, una per cada zona escolar, perquè l’etapa de 0-3 mereix també tindre oferta pública i gratuïta a Tortosa.
 5. Impulsarem serveis i recursos de salut mental per a la comunitat educativa i elaborarem un pla integral de prevenció i actuació per erradicar l’assetjament escolar o bullying
 6. Impulsarem la FP amb la creació del Consell d’FP de l’Ebre per impulsar sistemes de formació i treball en col·laboració de les empreses del territori i millorar l’actual formació.
 7. Donarem suport a l’escola de formació de persones adultes per ampliar el seu abast i cercant una nova ubicació consensuada amb la comunitat educativa.
 8. Impulsarem projectes educatius a partir dels debats del Consell de la Infància de la ciutat.
 9. Treballarem per reduir l’alt índex de segregació i l’abandonament escolar.
 10. Impulsarem un model de ciutat educadora, creant la Taula Municipal de tècnics i tècniques per impulsar el projecte educatiu de la ciutat amb participació de la comunitat educativa.
 11. Promourem una xarxa d’escoles feministes, compromeses amb la coeducació i actives en la lluita contra la desigualtat i la violència de gènere.
 12. Impulsarem l’educació no formal amb propostes demandades pels diferents col·lectius, com per exemple, l’escola de cuina municipal.
 13. Redissenyarem els patis de les escoles amb arbrat, espais de jocs coeducadors amb una visió inclusiva i plural.

 

3.3 Per una ciutat esportiva

 1. Col·laborarem i donarem suports a tots els clubs i entitats esportives potenciant l’associacionisme basat en l’esport i la competitivitat sana.
 2. Farem de Tortosa una ciutat de l’esport, amb ofertes de turisme esportiu i familiar que potenciï els recursos naturals del nostre entorn i que pugui generar llocs de treball pel jovent.
 3. Millorarem les instal·lacions esportives existents, sobretot els pavellons municipals, fent un bon manteniment i gestió, fent-los accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i creant un manual de bones pràctiques per l’ús de les mateixes.
 4. Ampliarem els circuits saludables per fomentar l’activitat física a l’aire lliure, incorporant parcs de cal·listènia, entre d’altres.
 5. Promourem activitats dirigides per fomentar l’esport per a tothom de forma inclusiva i sense discriminacions per situació socioeconòmica, per edat o persones amb altres capacitats.
 6. Impulsarem la construcció de la pista d’atletisme reglamentària, a Jesús, cercant el finançament adequat.
 7. Establirem la tarifació social en els programes d’activitat física i esportiva, en els equipaments esportius i en les estades i activitats d’estiu com a model basat en l’equitat i accessibilitat.
 8. Convertirem les places i carrers amb espais de dinamització esportiva tant d’activitats municipals, clubs, entitats com d’empreses del sector.
 9. Instal·larem fanals amb energia solar a les pistes de bàsquet del Temple, al camí del Mig direcció al Club de Rem i a tots els equipaments municipals.

 

3.4 Per una ciutat activa i participativa amb la gent gran

 1. Impulsarem cursos gratuïts per a la gent gran per tal de fer més fàcil l’ús de les noves tecnologies com el mòbil, ordinadors perquè no es sentin exclosos amb els canvis digitals.
 2. Potenciarem la targeta Tortosa Sènior amb més serveis i activitats.
 3. Impulsarem un reconeixement públic “Fes-ne 85” a totes les persones del municipi que arribin a aquesta edat.
 4. Celebrarem el Dia Internacional de la Gent Gran amb activitats lúdiques i culturals diverses per posar en valor la seua aportació a la nostra societat i el nostre reconeixement.
 5. Impulsarem un projecte dirigit a la solitud no desitjada entre la gent gran perquè es sentin acompanyats.
 6. Fomentarem la instal·lació als domicilis d’equips que ajudin a desenvolupar-se sols, tipus “Alexa”. Així mateix, altres innovacions tecnològiques per fer front a la soledat.
 7. Impulsarem l’ampliació de les places de centre de dia a Tortosa.
 8. Impulsarem l’activitat física i saludable per a la gent gran treballant plegats amb les diferents associacions i col·lectius.
 9. Potenciarem l’expressió creativa, amb tallers i activitats culturals dirigides específicament a ells.
 10. Impulsarem el turisme cultural, amb visites a indrets històrics i itineraris de natura per a la nostra gent gran.
 11. Millorarem el programa d’ajuts i assessorament a les associacions de gent gran que existeixen a Tortosa.
 12. Reconvertirem els esplais de la gent gran en Clubs Sènior on hi hagi més activitats lúdiques, culturals, formatives i de salut.
 13. Millorem la mobilitat de la gent gran eliminant barreres arquitectòniques a la via pública i facilitant la instal·lació d’ascensors en els edificis en què sigui necessari i edificis públics.
 14. Impulsarem programes d’acció comunitària com el projecte Radars, orientats a prevenir els maltractaments, la violència silenciada, la soledat no volguda entre altres i promovent protocols d’actuació i atenció a la gent gran amb Centres de Salut, entitats bancàries, empreses de serveis, entre altres.

 

3.5 Per una ciutat que pensi amb els joves

 1. Crearem una APP destinada als joves on estigui tota l’agenda de festes, fires, teatres, voluntariat, etc. d’interès per a la joventut del municipi. També per facilitar la compra d’entrades als esdeveniments o realitzar reserves, amb sistemes de premis/punts per aconseguir entrades gratuïtes a partir de diferents promocions.
 2. Impulsarem la construcció d’habitatge social per facilitar l’emancipació dels joves.
 3. Realitzarem més activitats lúdiques, d’oci, culturals i cursos per als joves per generar més opcions d’oci, festes, formació i creació cultural donant protagonisme a les penyes entre d’altres col·lectius.
 4. Ajudarem als emprenedors joves tant en l’àmbit comercial com professional, afavorint preus justos en buscar locals on establir-se així com tota una bateria d’ajuts.
 5. Crearem un Consell Local de la Joventut en un criteri de selecció democràtica i donant cabuda a diferents veus dels joves de tots els col·lectius, barris i pobles.
 6. Impulsarem un nou Festival de Música anual amb artistes de renom que situï Tortosa a l’agenda musical del país.
 7. Implementarem un servei d’assessorament per als joves que volen negociar crèdits per comprar una casa o cotxe o fer tràmits de qualsevol tipus i evitar així les males praxis i abusos que es puguin produir.
 8. Impulsarem la participació dels joves en les decisions de ciutat, aprofitant la voluntat transformadora de la joventut i per afavorir el seu apoderament com a part important de la societat tortosina.
 9. Fomentarem les terrasses urbanes i música en viu al carrer amb un reglament clar que faci compatible l’oci amb el descans del veïnat.
 10. Impulsarem la creació d’un casal de joves a la ciutat amb la col·laboració de la Generalitat aprofitant equipaments existents.

 

3.6 Per una ciutat més segura i cívica

 1. Elaborarem itineraris segurs amb càmeres en punts estratègics per millorar la mobilitat i la percepció de seguretat.
 2. Promourem un pla local de convivència i civisme que fomenti el coneixement i l’intercanvi entre ciutadans i ciutadanes que conviuen en un mateix espai.
 3. Reforçarem un model policial preventiu i de proximitat recuperant la figura de la policia de barri incrementant la seua presència al carrer.
 4. Impulsarem la Junta Local de Seguretat com un òrgan de coordinació de la seguretat pública, millorant el seu funcionament i la presa de decisions.
 5. Millorarem la il·luminació a la ciutat, fent-la més potent a llocs com entorns escolars, parcs, zones infantils i impulsarem un pla pilot per implantar els agents cívics nocturns (“serenos”).
 6. Implementarem programes de seguretat cooperativa en què tota ciutadania pugui informar els agents de policia locals sobre situacions de risc o comportaments sospitosos a partir de WhatsApp o altres aplicacions.
 7. Crearem un consell de seguretat local que garanteixin la representació i la participació de la ciutadania en l’anàlisi, la planificació i l’execució del sistema local de seguretat pública.
 8. Desplegarem una mobilitat més segura i sostenible als centres educatius, implantant els camins escolars a totes les escoles.
 9. Vetllarem per fer unes Festes més segures per tothom.

 

3.7 Per una ciutat amb igualtat de gènere i LGTBIQ+

 1. Crearem la Regidoria d’Igualtat i Feminismes amb el pressupost adequat per poder impulsar els plans municipals d’igualtat i LGTBIQ+ perquè no es quedin en paper mullat.
 2. Impulsarem el servei de canguratge, beques menjador i instal·larem bescanviadors a tots els lavabos municipals (ajuntament, pavellons, etc) per facilitar la conciliació i igualtat de gènere.
 3. Promourem l’educació en igualtat de gènere des d’edats primerenques, incloent-hi programes educatius i campanyes de conscienciació a escoles per evitar discriminacions per raó de gènere o orientació sexual.
 4. Organitzarem més activitats i més diverses per commemorar els dies internacionals, com ara els dies de la dona i LGTBIQ+ fins que aconseguim una societat sense discriminacions.
 5. Crearem un punt LGTBIQ+ amb vocació territorial de Terres de l’Ebre perquè doni informació, assessori, realitzi activitats culturals i lúdiques, reculli les denúncies per discriminació en relació al col·lectiu LGTBQ+
 6. Establirem nous punts liles a les festes i altres esdeveniments massius, generant una campanya de corresponsabilització amb els espais d’oci permanents del poble o ciutat a través de protocols sobre violència masclista i LGTBIfòbiques.
 7. Vetllarem que les empreses licitadores compleixin les clàusules socials de les persones encarregades de les cures, complint el salari acordat.
 8. Incorporarem noms de dona i persones LGTBIQ+ en el nomenclàtor dels carrers perquè també hi hagi reconeixement de les persones de Tortosa i el món que han contribuït a millorar la nostra societat.
 9. Estudiarem la viabilitat del transport nocturn per a les dones a partir de diferents opcions i realitats existents tant en transport com necessitats.

 

3.8 Per una ciutat més democràtica i participativa

 1. Apostarem per la participació ciutadana per detectar totes les necessitats i establir prioritats promovent consells de participació en diferents àrees com la infància, l’urbanisme, la seguretat, LGTBIQ+, el feminisme, salut o serveis socials, entre d’altres.
 2. Potenciarem la figura dels regidors i regidores de barri i donarem més autonomia a les EMDS i pobles del municipi.
 3. Impulsarem una xarxa de centres cívics a tots les barris i pobles per facilitar espais per fer activitats de qualsevol tipus.
 4. Crearem i impulsarem nous canals de comunicació directa com APP i WhatsApp per tal d’agilitzar incidències, peticions i cultures.
 5. Impulsarem la transparència en tots els serveis municipals, especialment en la gestió dels hospitals municipals, després de totes les irregularitats i presumptes casos de corrupció ocorregudes en els darrers anys i els denunciarem a fiscalia.
 6. Impulsarem la memòria democràtica complint amb totes les normatives vigents i organitzant activitats de caire pedagògic.
 7. Complirem amb el Compromís per la democràcia, la memòria i les llibertats.
 8. Impulsarem accions pedagògiques i culturals per posar en valor la memòria democràtica de la nostra ciutat.
 9. Adequarem el sou dels càrrecs polítics segons la seua dedicació a l’Ajuntament a partir de del codi ètic de bona conducta, honestedat i transparència.
 10. Crearem una APP de Tortosa amb serveis integrals vinculats a informació, notificació i altres tipus de comunicació directa.

 

3.9 Per una ciutat de tots els pobles

9.1 VINALLOP

 1. Impulsarem la connexió de Vinallop amb la Raval de Crist i Tortosa amb una via verda: aprofitant l’antiga via de tren per perllongar la via verda que actualment acaba al terme de Roquetes fent-la passar per la Raval de Crist i arribar fins a Vinallop. També la connectarem amb Amposta i La Ràpita.
 2. Millorarem l’enllumenat: renovació i addicció de nous punts d’enllumenat.
 3. Millorarem el poliesportiu: tancament i instal·lació de plaques solars per crear una comunitat energètica que faci baixar la factura de la llum a la gent del poble.
 4. Impulsarem la connexió de vianants segura entre les dues parts del poble: dissenyant un recorregut per on passi una via 100% de vianants i segur per poder accedir a les dues parts del poble caminant o amb bicicleta.
 5. Arranjarem i senyalitzarem els camins: revisió de tots els camins que necessitin ser arranjats i senyalitzar-los segons normativa vigent.
 6. Connectarem els diferents punts d’interès turístic i cultural per donar a conèixer-los: juntament amb la via verda, realitzar un recorregut que es pugui consultar per guiar a qualsevol pels indrets més turístics i culturals del nostre poble. Confecció i instal·lació de plaques informatives i recuperació dels llocs (Pla de Sitges, Torre Mingana, la Noria de Aixendri, Estació Mianes, Església, Trinxeres).
 7. Impulsarem el comerç local: confeccionar un llistat d’empreses ubicades o de residents a Vinallop que es pugui consultar obertament, anunci gratuït al llibre festes, revista mensual.
 8. Impulsarem activitats culturals com exposició de fotos del poble antigues i d’altres coses com objectes tradicionals.
 9. Organitzarem un mercat segona mà, de moment, anual on qualsevol persona del poble i de la comarca pugui participar.

 

9.2 ELS REGUERS

 1. Adequarem, mantindrem i potenciarem els espais i equipaments públics per tal de cobrir les necessitats dels veïns i veïnes del poble.
 2. Millorarem el servei de neteja de la via pública, renovarem els contenidors i papereres i actuarem de forma específica en zones sensibles que tenen una especial afectació.
 3. Executarem una actuació unitària de rehabilitació de les voreres del poble i eliminarem barreres arquitectòniques i físiques que dificulten la seva utilització.
 4. Crearem una plaça d’oficial de brigada definitiu, destinat al poble, que s’ocupi de les diferents necessitats que es requereixin, i ampliarem les hores del personal del servei de neteja que es destinen actualment.
 5. Impulsarem la sèquia dels Reguers com un element vertebrador del territori i dels seus usuaris: habilitant un camí de pas per a usuaris i vianants, destinant recursos per al seu manteniment, i ressaltarem el seu valor historicosocial mitjançant la instal·lació d’una cobertura transparent i dotant-la d’il·luminació al centre del poble.
 6. Ampliarem i millorarem l’enllumenat públic del poble, aprofitant l’actuació per aplicar la transició efectiva cap a sistemes d’il·luminació LED.
 7. Invertirem en l’adquisició d’edificis i solars estratègics que ens permetin complementar i diversificar l’oferta dels serveis municipals.
 8. Substituirem el sostre d’amiant de la pista de ball d’hivern i aprofitarem les cobertes dels edificis municipals per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques que permetin millorar l’autoabastiment i crear una comunitat energètica per abaratir la factura de la llum a la gent del poble.
 9. Destinarem més recursos en la renovació i adequació de les zones lúdiques i esportives per poder oferir una major diversitat i comoditat per als infants i joves.
 10. Consolidarem i invertirem en el teixit associatiu existent i fomentarem noves iniciatives per tal de cohesionar les activitats dels diferents col·lectius del poble.

 

9.3 BÍTEM

 1. Crearem una ludoteca o Punt Jove condicionant les sales del casal Unió Recreativa, on puguin trobar-se els joves per poder dur a terme les activitats d’oci, com ara e-gammes, zona wifi, sala d’estudi…
 2. Augmentarem la seguretat recuperant la figura de policia de barri.
 3. Millorarem el sistema de clavegueram de la part baixa del poble.
 4. Millorarem el complex esportiu amb un arranjament immediat de la pista poliesportiva i el camp de futbol i potenciarem altres esports minoritaris.
 5. Reubicarem i millorarem la parada d’autobús per evitar col·lapse de cada dia.
 6. Adquirirem i convertirem el solar del costat dels “pisos nous” en un espai d’us compartit amb aparcaments per cotxes i bicicletes, una àrea per a gossos i una zona verda.
 7. Acabarem el nou casal de jubilats ja començat.
 8. Impulsarem el projecte de rehabilitació del Mas del Bisbe per dignificar la història del nostre poble, fomentar al turisme local i poder celebrar diferents actes en un lloc tan privilegiat.
 9. Potenciarem el teixit associatiu del nostre poble col·laborant amb totes les entitats, millorant les subvencions i cedint més espais d’us compartit.
 10. Impulsarem un manteniment continuat no tan sols als camins de les muntanyes i senderes de Bítem sinó també a l’Horta, la Masada i Sta. Rosa.
 11. Redefinirem la Fira de la Clementina per millorar el seu benefici al poble, promovent bonificacions als comerços del poble i organitzant concerts durant les nits de la fira.
 12. Impulsarem un model de poble més sostenible amb la creació d’una comunitat energètica per afavorir energia neta i baixar el preu de la factura de la llum a la gent del poble.
 13. Impulsarem la recuperació de la Masada d’en Gasol per dignificar-la, reclamant a la Generalitat el seu manteniment i un ús adequat per a aquest espai i recuperar l es trobades culturals que abans es duien a terme.
 14. Farem l’adequació de l’accessibilitat al barri de Sta. Rosa per a permetre el pas d’ambulàncies, bombers i vehicles de serveis.
 15. Potenciarem l’Escola i la guarderia, com a motor de futur del poble en col·laboració amb el consell escolar.

 

9.4  CAMPREDÓ

 1. Treballarem amb la Generalitat per aconseguir que tant les aigües residuals del poble, com les del Polígon Baix Ebre no arribin al riu sense depurar.
 2. Impulsarem la construcció d’un cementiri, a petició de la ciutadania, incorporant també un columbari.
 3. Treballarem per l’arranjament de camins de tot el terme.
 4. Impulsarem un pla de xoc per millorar les voreres i l’espai públic, fent-lo més amable i verd, suprimint barreres arquitectòniques.
 5. Treballarem amb les administracions competents per recuperar l’antiga estació de tren com un equipament per al poble.
 6. Impulsarem la millora de les instal·lacions esportives.
 7. Impulsarem més activitats culturals, d’oci i destinades als joves.

 

9.5 JESÚS

 1. Implementarem un pla de xoc de la via pública millorant la neteja, l’enllumenat, l’arranjament de voreres i carrers i la supressió de barreres arquitectòniques
 2. Exigirem la construcció del nou consultori mèdic anunciat al 2015 i que hem impulsat amb els pressupostos al Parlament.
 3. Apostarem per la millora del nucli antic de Jesús, amb més ajuts per dignificar i rehabilitar les cases i carrers.
 4. Impulsarem i millorarem els aparcaments al poble.
 5. Millorarem l’accés al poble per la Casella. Carril bici i vianants, per evitar els perills als usuaris que utilitzen aquest tram.
 6. Actuarem a la zona del Canalet, Terrer Roig i tots els disseminats, amb enllumenat solar i millors serveis.
 7. Millorarem l’espai de l’Aube amb la seua corresponent reestructuració per una millor circulació i més segura.
 8. Potenciarem un poble més segur recuperant la policia de barri.
 9. Millorarem les instal·lacions del Jesús Catalònia amb nous vestidors, lavabos, reg de gespa i espais d’emmagatzematge.
 10. Apostarem per uns parcs infantils amb mes ombra, més inclusius i verds.