Com en el proverbi xinès, el llibre d’honors i distincions de l’Ajuntament de Tortosa viu temps interessants. Fa uns anys es va retirar al dictador Francisco Franco el títol d’alcalde honorari i perpetu i temps després es van retirar també els títols concedits a l’empresari i polític Joaquín Bau, que en vida va mantenir estretes i destacades relacions amb la dictadura franquista. I ara s’ha acordat en el darrer ple retirar també la Medalla d’Or de la Ciutat que es va concedir l’any 1996 a Joan Carles I. Movem hi vam donar suport perquè era una mesura completament necessària, tenint en compte l’allau d’informacions que han vinculat el rei emèrit amb cobraments de comissions i una fortuna opaca a l’estranger. La seua posterior fugida de l’estat espanyol encara ha donat més raons de pes per retirar-lo dels quadres d’honors municipals.
En el cas de Tortosa, l’alcaldessa Meritxell Roigé va córrer a sortir davant l’opinió pública a fer la proposta de la retirada de la medalla, per a poder-se atribuir tot el mèrit de la mesura. Una celeritat que contrasta de forma flagrant amb l’actitud que la senyora Roigé i els seus van mantenir fa uns anys quan Movem Tortosa vam presentar al ple una moció perquè fossin retirades dels espais públics les plaques d’inauguracions que encara es referien a l’ex president de la Generalitat Jordi Pujol com a Molt Honorable. Recordem que Pujol, com el rei emèrit, va resultar ser moltes coses, però no pas honorable i exemplar.
És evident que cal ser ferms en la lluita contra la corrupció i l’ús del poder per a interessos personals. Són accions reprovables que embruten la democràcia i torpedinen la confiança de la ciutadania en les institucions. Però en política ens trobem tot sovint amb evidents actes d’hipocresia. Com la dels postconvergents tortosins, que ara han corregut a proposar públicament la retirada de la Medalla d’Or a Joan Carles I, però que l’any 2016 van votar en contra de la retirada de les plaques de Pujol. En aquest darrer ple Movem vam considerar que tant necessari era votar a favor de la retirada de la medalla al Borbó com tornar a reclamar la retirada de les plaques de l’ex president català. Però, coses de la vida, tampoc ara vam rebre el vot favorable dels postconvergents. De fet, es van abstenir en la votació per la retirada de les plaques del seu pare polític. Perquè, per molt que afirmin no tenir res a veure amb la Convergència del 3 per cent, els que governen a Tortosa –ja sigui amb el nom de PDECAT o de Junts- són els hereus d’aquella dreta pujolista que va governar durant anys el país com si fos el seu pati particular.
I ja que parlem d’hipocresies, menció a banda mereix la del PSC, soci de govern dels postconvergents al govern tortosí. Per una banda van votar a favor de la retirada de les plaques dedicades a Jordi Pujol amb l’argument que no volien modificar el vot donat l’any 2016 a la moció que vam presentar des de Movem. És a dir, que més que per convicció, aquest darrer ple els socialistes van votar a favor de la nostra proposta per no quedar en evidència. Gest completament estèril perquè una estona abans ja s’hi havien posat, en evidència, en no voler demanar la retirada de la Medalla d’Or de la Ciutat al rei emèrit. I això que el senyor Enric Roig havia fet declaracions on deia apel·lar a l’esperit republicà del PSC per a poder mostrar-se segur que l’executiva local socialista no decidiria votar en contra de la retirada. Però l’esperit republicà del PSC sembla que està decaigut i va decidir quedar-se en l’abstenció. Una abstenció que demostra que el PSC tortosí s’està escorant cada cop més a la dreta. Són els efectes d’estar apuntalant un govern municipal dirigit per la dreta “més casposa de Catalunya”, en paraules del mateix Roig fins fa poc temps.
Malgrat que en el plenari es va arribar a qüestionar des d’algunes formacions polítiques la necessitat o conveniència de fer net en el llistat de reconeixements oficials, la realitat és que cada vegada hi ha una major sensibilitat sobre la importància de retirar determinats honors concedits en temps pretèrits. Convençuts de la necessitat d’eliminar els reconeixements que han esdevingut anacrònics, indeguts i inadequats amb el pas del temps, Movem Tortosa vam demanar al ple la creació d’una comissió específica on els representants de la ciutadania, els tècnics municipals i experts revisem els honors concedits per l’Ajuntament de Tortosa en els temps contemporanis per no haver d’estar periòdicament retirant distincions a cop d’actualitat. D’exemples que per higiene democràtica i memòria històrica s’haurien de retirar en tenim uns quants a Tortosa: des del nomenament del dictador Primo de Rivera com a Fill Adoptiu de Tortosa l’any 1927, passant pel del falangista Francisco Labadie Otermin l’any 1950 o el del general Emilio Barrera, que anys després de rebre el reconeixement de la nostra ciutat va prendre partit pels franquistes en el Cop d’Estat i posterior Guerra Civil Espanyola.
La nostra proposta de creació de la comissió, però, va rebre com a resposta un sorollós silenci del govern sociovergent tortosí. Això sí, no pateixin, que si quan vam fer la proposta estaven escoltant-nos i els va agradar la petició, potser d’aquí a uns mesos crearan la comissió d’estudi i revisió i es penjaran la medalla de la idea. Les medalles són així. Per a alguns, només són boniques i desitjables quan el coll on s’han de penjar és el seu o el d’algú que els convé.
Jordi Jordan, Portaveu municipal de Movem Tortosa