Jordi Jordan presenta la nova Llei de Barris Verds,  que preveu importants inversions per a la recuperació de barris històrics i en procés de degradació urbanística

Jordi Jordan presenta la nova Llei de Barris Verds, que preveu importants inversions per a la recuperació de barris històrics i en procés de degradació urbanística

Movem Tortosa ha presentat avui en roda de premsa la Llei de Barris Verds, única llei aprovada al Parlament de Catalunya durant aquesta legislatura marcada per la inestabilitat a instància del grup parlamentari d’En Comú Podem, del que en forma part el propi Jordi Jordan com a diputat de Movem Terres de l’Ebre.

La Llei de Barris Verds, que recupera l’esperit de l’antiga Llei de Barris impulsada per Maragall fa més d’una dècada i de la que se’n van veure beneficiades ciutats com Ulldecona o Tortosa, preveu una inversió de 1.500 milions d’euros en quatre anys i està enfocada sobretot a barris que estan patint un procés de regressió urbanística o a nuclis històrics que necessiten polítiques integrals per a la seua recuperació, com seria el cas de Tortosa.

Aquesta llei municipalista necessita de l’impuls dels ajuntaments per tirar-se endavant, ja que seran els propis consistoris els que presentaran els projectes, que poden ser finançats fins a un 75% per la Generalitat a través dels fons europeus.

Segons ha explicat Jordan, aquesta llei és més que una actualització de l’antiga llei de barris de la que ja es va beneficiar Tortosa al seu moment, ja que corregeix els errors de l’anterior, que estava més enfocada en la rehabilitació de l’espai públic però que va deixar de banda la recuperació dels habitatges, aspecte al que ara se li dona total rellevància. Altres aspectes rellevants de la llei són la inclusió de la perspectiva de gènere en el disseny urbanístic d’aquests barris i la sostenibilitat, mitjançant la creació de més espais verds a aquests barris així com afavorir la instal·lació de plaques solars i el reciclatge. Com a última novetat destacada, la llei preveu actuar sobre el teixit humà d’aquests barris amb programes socials, culturals i d’educació per a que la mateixa gent que habita aquests barris pugui contribuir a la seua reactivació econòmica i transformar la realitat actual.

La formació progressista, ha  volgut evidenciar a la ciutadania les implicacions que té aquesta llei per al territori i sobretot per a  ciutats com Tortosa, que se’n podran veure beneficiades. En aquest sentit, Jordan ha instat l’Ajuntament a començar a treballar en un projecte per a la ciutat que pugui ser objecte d’aquestes inversions per rehabilitar el nucli antic tenint en compte tots els aspectes que recull la llei.

 

Tortosa, Terres de l’Ebre 23 de gener de 2023