Movem Tortosa denuncia opacitat informativa al voltant de la gestió del servei de recollida d’animals de companyia

El grup municipal de Movem Tortosa reclama sense èxit des de fa set mesos dades i informació sobre l’activitat que està duent a terme l’empresa Serproanimal S.L., adjudicatària del servei municipal de recollida d’animals i de la gossera municipal. L’empresa, coneguda també com El Corralet, va fer-se amb la gestió del servei municipal el gener de 2018 enmig d’una forta polèmica pel fet que esta empresa estava sent investigada a Castelló per un presumpte cas de maltractament animal.

Tenint en compte estos antecedents, i fent ús del seu dret i deure de fiscalitzar l’acció municipal i de vetllar pel bon funcionament dels serveis municipals, Movem Tortosa va demanar per escrit l’agost passat tenir accés a les dades referents al nombre d’animals de companyia recollits, sortides d’animals, adopcions i eutanàsies practicades, entre d’altres. La instància presentada no va rebre resposta i al setembre es va tornar a reclamar la informació, de nou sense resultat.

Davant el silenci administratiu, Movem Tortosa va plantejar la qüestió en el torn de precs i preguntes del ple ordinari de novembre de 2019. Es va preguntar directament a l’alcaldessa, Meritxell Roigé, que va respondre que la informació sí que estava disponible i que es faria arribar al grup municipal. Tres mesos i mig després, però, el govern municipal segueix sense facilitar les dades i tot i que Movem Tortosa va presentar a finals de novembre una tercera instància per tornar a reclamar les dades.

El portaveu municipal de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha lamentat «l’opacitat informativa del govern sociovergent envers este servei» i la «manca de transparència perquè no s’està donant cap tipus d’informació al primer grup de l’oposició ni tampoc a entitats de la ciutat que també l’han demanada». De fet, no només Movem Tortosa s’ha trobat amb seriosos obstacles a l’hora de fer seguiment de l’activitat de El Corralet. Segons informacions que ha rebut el grup municipal, també l’entitat Progat ha rebut el silenci com a resposta a les seues peticions perquè l’Ajuntament garanteixi el bon funcionament del servei de recollida d’animals. Esta entitat fins i tot ha portat el cas davant la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP), que ha instat l’Ajuntament de Tortosa a respondre a les peticions de Progat. L’Ajuntament tampoc ha respost a les peticions del GAIP.

Expedient i remunicipalització del servei

Davant de tot plegat, Movem Tortosa ha demanat que s’obri un expedient a l’empresa adjudicatària per rescindir el contracte, atès que no s’estarien complint les condicions estipulades en el contracte del servei de recollida d’animals de companyia abandonats o perduts. Per exemple, tot apunta que no s’estan fent les campanyes d’adopció i sensibilització que es marquen en el contracte. A més, cal recordar que en les passades eleccions municipals, Movem Tortosa ja va proposar la remunicipalització del servei. «Pensem que una gestió directa 100 per cent i gestionat per part de l’Ajuntament facilitaria el control d’un servei que ara és evident que no s’està controlant», ha tancat Jordi Jordan.

Tortosa, 19 de febrer de 2020