MOVEM TORTOSA DENUNCIA QUE BEL I MONCLÚS REBUTGEN TOTES LES PROPOSTES DE MILLORA DELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

El principal grup de l’oposició, que havia liderat l’aposta per fer els pressupostos participatius, denuncia que aquests s’han fet d’esquena a l’oposició, amb una actitud caciquil i amb un tarannà autoritari, lluny dels valors d’una democràcia de qualitat i participativa.

Movem Tortosa va denunciar que els pressupostos participatius que realitzarà el govern de Ferran Bel i Josep Felip Monclús van ser presentats a la premsa abans que als grups de l’oposició, els quals no van poder fer cap aportació prèvia. En aquest sentit, Movem Tortosa, tal i com va anunciar la setmana passada va fer arribar per escrit tota una sèrie de propostes per millorar-los, les quals, han estat sistemàticament rebutjades en la seua totalitat amb una resposta de l’alcalde rebuda el 6 de març.
Jordi Jordan, portaveu de MT, denuncia el cinisme de la resposta de Bel on diu literalment que “no és oportú que es facin propostes una vegada s’hagi presentat el format dels pressupostos participatius i que s’haguessin d’haver fet abans”. En aquest sentit, Jordan, recorda que “cada vegada que s’ha presentat una moció a l’Ajuntament on s’ha demanat que es facin pressupostos participatius ens han dit que no, que ni parlar-ne, i quan finalment els fan, sense avisar, contradient-se en el seu discurs, no ens diuen absolutament res fins que els presenten a la premsa”. Així les coses, el portaveu de MT ha manifestat que “aquesta forma d’actuar és l’antítesi de la filosofia de la participació ciutadana i d’una democràcia de més qualitat ja que sistemàticament menyspreen als grups de l’oposició , càrrecs electes que representem prop de 5000 tortosins i tortosines”.
MT havia proposat que la votació dels projectes es pogués fer per internet, però l’alcalde ho ha rebutjat per “raons de seguretat”. Jordan recorda que Girona, Sant Cugat del Vallès, ciutats similars a Tortosa, i pobles més menuts com La Sénia, governats per diferents colors polítics ja fa anys que faciliten la votació electrònica i que la negativa del govern tortosí “no s’aguanta per cap lloc i demostra una vegada més la mala gestió i incompetència del govern per fer bé les coses que altres ciutats ja fa anys que fan”. Tampoc s’ha acceptat que hi hagi taules de votació als diferents barris de Tortosa com el Temple, Ferreries, Sant Llàtzer o Remolins, la qual cosa, segons Movem “és un error atès que anar a votar només a l’Ajuntament i a Expo Ebre dificultarà que la gent participi”.
Pel que fa a la proposta d’augmentar la quantitat irrisòria de 150.000 euros, l’alcalde de Tortosa també ha respost que no és possible atès que ja hi ha inversions previstes, però Jordan ha recordat “que cada any els pressupostos es modifiquen periòdicament, amb romanents, i fan noves inversions que res tenen a veure amb el pressupost de l’inici d’any, per la qual cosa s’evidencia que no hi ha voluntat d’augmentar els pressupostos participatius perquè la gent pugui decidir més inversions, atès que representa tan sols el 3,6% de les inversions. Així les coses, Movem Tortosa recorda que la majoria d’ajuntaments que realitzen pressupostos participatius destinen entre el 10 i 20% del total de les inversions mentre que Tortosa es queda en un 3,6%. A més a més, Movem Tortosa recorda que l’empresa externa contractada per l’Ajuntament per realitzar aquests pressupostos s’emportarà entre 12.000 i 15.000 euros per la feina feta mentre que pobles com Vinallop o Els Reguers només podran decidir què fer amb 10.000 euros.
Finalment, Movem Tortosa, també proposava que cada any els pressupostos poguessin estar dedicats a una línia estratègica de ciutat com la dinamització de l’economia local o el manteniment de la via pública, per posar exemples, la qual cosa l’alcalde no ha respost tirant pilotes fora dient que ho proposessin com si la proposta no s’hagués realitzat. Per tot plegat, Jordi Jordan, ha manifestat que “la forma de gestar aquests pressupostos participatius evidencia com CIU i ERC, a Tortosa, estan intentant rentar-se la cara vers la ciutadania actuant amb la prepotència de la nova majoria absoluta, on ERC, lluny de tenir perfil propi i actuar en un sentit democràtic i constructiu, s’ha convertit en un apèndix de Bel, seguint-li el joc i les formes de menysprear l’oposició que representa milers de tortosins i tortosines”.

Deixa un comentari