Movem Tortosa presenta un estudi sobre l’estat de les 1500 cases del centre i barris històrics

 

El primer grup de l’oposició detecta que el 34% dels edificis estan en un estat de degradació important , el 26% en una situació precària mentre que només el 37% es troben en bon estat. Tornen a proposar la creació de la regidoria d’habitatge i propostes més ambicioses per revertir la situació.

 

Movem Tortosa ha explicat avui en roda de premsa que durant aquests mesos han estat treballant en la realització d’una auditoria sobre l’estat de l’edificació als barris del centre i nucli històric de la ciutat com són Remolins, Santa Clara, Rastre, Castell, Sant Jaume, Nucli Antic i Centre on s’han analitzat 1539 edificis a partir d’un treball amb diferents arquitectes que han col·laborat amb la formació política. Jordi Jordan, portaveu de MT, ha destacat que “és la tercera auditoria que fem després de les de l’enllumenat i les barreres arquitectòniques perquè ens agrada treballar amb dades i anàlisis que ens permetin avançar com a ciutat”.

Així , Jordi Jordan ha detallat que en aquestes 15 hectàrees de la ciutat que van des del Mercat fins a Remolins s’ha detectat que 576 edificis estan en un estat bo o que necessiten una petita rehabilitació (37,43%), 410 són edificis que presenten un estat precari i necessitarien una rehabilitació important (26,64%) mentre que un tercer grup està format per solars o cases que directament estan en un estat de degradació total i que representen el 34% del total. La resta, un 1,56% són equipaments. En aquest sentit Jordan ha destacat que “és evident que les subvencions que s’han donat en els darrers 10 anys són importants però totalment insuficients perquè si anem al ritme de rehabilitar 8 cases com a màxim per any tardarem dècades en veure rehabilitat tot el centre i barris antics a part que la degració, amb el pas del temps, anirà augmentant”. Cal destacar, per exemple, que barris com el del Castell o Sant Jaume pràcticament s’han de fer de nou perquè més de la meitat de les cases estan en ruines o són solars. Per altra banda, barris com el call jueu o Santa Clara, encara són “salvables si actuem ràpid com fa anys que demanem perquè sinó serà massa tard”.

El líder de l’oposició ha destacat que “hem demanat aquest estudi al govern del PDCAT i ERC des de fa 12 anys i sempre ens diuen que l’estan fent però la realitat és que no s’ha fet i per això, avui, hem presentat la nostra auditoria perquè si hi hagués voluntat política faria anys que ja s’estaria treballant amb dades i un pla local d’habitatge com tenen tantes altres ciutats”.

Finalment, Jordi Jordan, ha destacat que “la rehabilitació de l’habitatge és un dels reptes de futur de la ciutat per donar una bona imatge de cara el comerç i el turisme, per la seguretat dels vianants, per la situació social de moltes famílies que viuen en condicions inacceptables d’infrahabitatge i també per dinamitzar el sector de la construcció que podria remuntar si es fessin polítiques més ambicioses”. Per tot plegat, des de Movem Tortosa, s’ha tornat a proposar millorar les actuals subvencions, apostar per la masoveria urbana i crear la regidora d’habitatge per impulsar aquestes mesures que es necessiten per per fer-ho possible i capgirar la situació.

 

Tortosa, 22 de febrer de 2019

Deixa un comentari