Movem Tortosa proposa solucionar la manca d’espai de l’Arxiu Històric

Movem Tortosa proposa solucionar la manca d’espai de l’Arxiu Històric

Movem Tortosa portarà a debat al proper Ple municipal del mes de març dos mocions relacionades amb el patrimoni, signe d’identitat de la formació progressista. La primera té a veure amb l’ampliació de l’arxiu comarcal del Baix Ebre i la segona amb la reactivació de la candidatura de Tortosa com a patrimoni de la humanitat.

Jordi Jordan, portaveu de Movem Tortosa, ha anunciat que portarà a debat al Ple una moció conjunta amb ERC que implica temes pendents a la nostra ciutat, com és l’ampliació de l’arxiu històric-comarcal del Baix Ebre, un dels més importants de Catalunya que aglutina una gran quantitat de documentació medieval, renaixentista, moderna i contemporània. Actualment l’arxiu es troba als Reials Col·legis però no pot donar resposta, per una part a totes les necessitats actuals tecnològiques i d’innovació que existeixen a tots els arxius moderns, i per altra part, i més important, a la demanda d’augment de capacitat, ja que actualment hi ha uns 4000 quilòmetres lineals de documentació pendent d’arxivar per aquest motiu.

En relació a aquesta proposta, Jordan ha demanat a l’Ajuntament que “d’una vegada s’impliqui i lideri les negociacions pertinents amb ells agents implicats per trobar-hi una solució i ampliar l’arxiu, sobretot tenint en compte que els Reials Col·legis són de propietat del Bisbat i cal renovar l’acord o bé tirar endavant un emplaçament nou planificat amb temps”.

 

La segona moció: impulsar la candidatura de Tortosa com a Patrimoni de la Humanitat

En relació a la candidatura de Tortosa com a Patrimoni de la Humanitat, Movem Tortosa ja va denuncia fa unes setmanes la paràlisi de dotze en la que ha quedat immers aquest projecte que al seu moment va comptar amb el recolzament de tots els grups municipals, inclòs l’equip de govern però que no s’ha acabat de tirar endavant.

Al seu moment es va arribar a un compromís que, recordem, és va materialitzar en dos elements bàsics que incloïen la creació d’un comitè impulsor de la candidatura amb l’Ajuntament de Tortosa liderant el projecte i la redacció d’un Pla Estratègic per a la recuperació del patrimoni cultural urbà de Tortosa, passos necessaris a fer per iniciar la candidatura i que Tortosa entrés a la llista indicativa, és a dir, la llista de candidatures de tot l’Estat que després finalment acaben fent el pas a nivell internacional per rebre el reconeixement per part de la UNESCO.

Movem Tortosa denuncia que cap dels dos acords s’ha tirat endavant. Per aquesta raó demanaran al plenari municipal que s’impulsi aquesta candidatura, es creï el Comitè Impulsor i es comenci a treballar per entrar a la llista indicativa com ja han fet moltes altres ciutats de l’Estat.

 

Tortosa, Terres de l’Ebre 27 de febrer de 2023