Movem Tortosa reitera la voluntat de col·laboració amb el govern municipal i fa arribar una bateria de propostes complementàries per la crisi del coronavirus

Quan s’està a punt de complir la primera setmana de la declaració de l’estat d’alarma a l’estat espanyol per la crisi provocada per la pandèmia del Covid-19, Movem Tortosa ha volgut transmetre de nou a l’Ajuntament de Tortosa el seu suport a les accions que el govern municipal està implementant per fer front a la situació actual.  Movem també vol transmetre, com ja es va fer quan es van començar a posar en marxa les mesures extraordinàries per a contenir el virus, la seua voluntat de col·laboració en tot allò que sigui possible.

Amb la voluntat d’aportar propostes que puguen ser d’utilitat per a superar esta crisi sanitària, social i econòmica, Movem Tortosa ha fet arribar a l’equip de govern de Tortosa una sèrie de propostes –algunes d’elles, adoptades ja en altres localitats de les Terres de l’Ebre o de la resta de Catalunya- perquè es plantegi la seua incorporació progressiva al llistat d’accions i mesures que ja ha implementat l’Ajuntament de Tortosa en estos darrers dies.

En primer lloc, s’ha sol·licitat a l’Ajuntament de Tortosa que, en la línia del que estan fent altres ajuntaments, s’entregue als portaveus municipals un resum diari de les incidències que s’han produït a la ciutat i les accions dutes a terme pel comitè local d’emergències arran de la crisi del coronavirus. També s’ha demanat informació sobre la neteja de desinfecció específica i extraordinària realitzada de carrers, zones i equipaments municipals; sobre l’actuació de prevenció que s’utilitza en la borsa de voluntaris que ajuden els més necessitats i, finalment, sobre les mesures específiques que s’hagin previst per a les persones sense llar.

D’altra banda, i per ajudar a seguir extremant les precaucions i les mesures d’higiene per prevenir contagis, s’han fet les següents propostes perquè es valori la seua posada en marxa en cas que no hagin estat ja implementades:

  • Habilitar l’entrada als autobusos de transport urbà per la porta de darrera, per evitar possibles contagis entre conductors i passatgers.
  • Preparar un Decret d’alcaldia extraordinari per regular i aturar obres privades si estes no compleixen els mínims de seguretat per frenar la pandèmia.
  • Fer campanyes de conscienciació ciutadana sobre l’ús de guants i mantenir les distàncies a l’hora de comprar en supermercats i altres comerços.
  • Més enllà de la mesura ja adoptada amb la Clínica Terres de l’Ebre, valorar la possibilitat de disposar d’altres equipaments per a usos sanitaris si és necessari. Una idea proposada és valorar la possibilitat d’emprar la residència de sacerdots de l’antic col·legi Sant Josep atès que es manté en prou bon estat i té diverses desenes d’habitacions.

D’altra banda, conscients que esta crisi està tenint un greu impacte econòmic, s’han traslladat també les següents propostes:

  • Indemnitzar econòmicament les empreses i persones autònomes que treballen per a l’Ajuntament i que han vist suspès els seus contractes per raó de causa major.
  • Avaluar la possibilitat de crear una Oficina d’Atenció Telefònica a la Ciutadania especialitzada per assessorar en ajuts i problemàtiques derivades del coronavirus. Un cop superada la crisi, l’atenció podria ser ja presencial.
  • Obrir una línia de subvencions i ajuts al lloguer per a famílies amb menys recursos i dificultats econòmiques que viuen en habitatges públics o privats en règim de lloguer.
  • Retornar les taxes pagades per entitats o particulars per a l’ocupació via pública per activitats previstes que s’han hagut de suspendre per la crisi del coronavirus.
  • Fer crides a la població a realitzar les seues compres al comerç de barri i al mercat municipal per evitar desplaçaments i ajudar el comerç de proximitat.
  • Adoptar el compromís d’elaborar un Pla de Reactivació Econòmica Local consensuat amb els agents econòmics i socials de la ciutat així com tots els grups municipals un cop hagi passat la part més dura de la crisi.

El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha manifestat ara “no són moments de discussions polítiques, sinó de donar suport a l’equip de govern davant esta crisi sense precedents”. I, quan estem a les portes del cap de setmana, ha apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania. “Hem de mantenir la calma i ser conscients que és imprescindible que ens hem de quedar a casa. Actuant de forma individual, però pensant sempre en l’interès comú i en la col·lectivitat, ens en podem sortir”, ha tancat.

Tortosa, 20 de març de 2020