Remolins També és Tortosa

Movem Tortosa sempre hem batallat per la posada en valor i la recuperació del patrimoni de la nostra ciutat. No només per la seua importància històrica i cultural, que és molta, sinó també per la seua capacitat d’esdevenir un motor d’arrossegament per reactivar turística, comercial i econòmicament la ciutat.

Tortosa com a ciutat bimil·lenària té un patrimoni immens coronat pel Castell de la Suda amb les seues fortificacions, muralles i baluards considerats únics, un casc antic dels més grans de Catalunya, la Catedral de Santa Maria i el Palau Episcopal, els Reials Col·legis, considerats el conjunt monumental renaixentista més important de Catalunya, així com nombroses edificacions modernistes escampades per tota ciutat, per donar alguns exemples clars del potencial de la nostra ciutat.

Tot i això, Tortosa actualment no és una icona cultural i turística ni tampoc una ciutat referent comercialment com ho hauria de ser. És perquè creiem que Tortosa mereix més, que veiem bàsic recuperar i revitalitzar el seu nucli històric i per aquesta raó, hem portat a debat al Ple diverses actuacions amb aquest objectiu.

La última d’aquestes iniciatives va ser la moció que vam defensar a l’últim Ple municipal que tenia per objectiu impulsar un Pla Integral per recuperar el Call Jueu de Remolins, un dels nostres barris històrics que actualment està relegat a ser la perifèria. Tot i haver estat dels més importants de Catalunya, després de 16 anys de governs convergents la realitat és que el Call es troba en un estat d’abandonament i deixadesa, tant dels carrers com dels habitatges. I no és la primera vegada que ho reclamàvem, ja ho vam fer fa un any en una moció que va ser rebutjada pel govern municipal.

Encara que la Sra. Roigé ens digui que s’hi està treballant, la realitat és que més enllà d’arranjar a última hora algun carrer, no s’hi ha fet res i només cal passejar-s’hi per comprovar-ho. Per això vam demanar un Pla que contingués accions coordinades i planificades que com a mínim inclogués com a actuacions bàsiques la millora i pavimentació dels carrers, la recuperació de l’antiga terrisseria del segle XIX, la canalització del barranc del Cèlio i la recuperació d’habitatges.

I totes aquestes actuacions tenen un per què. La canalització del Barranc del Cèlio, tal i com s’ha fet amb tots els barrancs al seu pas per Tortosa, permetria integrar-lo urbanísticament al Call i connectar-lo amb la Universitat. Per altra banda, el gran nombre d’habitatges de propietat municipal al Call, permetrien recuperar-ne molts directament a més a més de fer possible la creació d’un parc públic d’habitatge per contribuir a la repoblació del barri. Això, juntament amb la recuperació de l‘antiga terrisseria, també de propietat municipal, com a equipament per al barri permetria una dinamització del Call que es complementaria amb altres actuacions d’aquest Pla Integral, tan necessari per a la seua recuperació.

Però la Sra. Roigé altra volta no va donar suport a la proposta, tornant a demostrar la poca sensibilitat envers la conservació del patrimoni i el seu rebuig constant a tota proposta que li arriba del primer grup de l’oposició.  Un clar exemple és el Balneari del Porcar, un edifici del segle XIX declarat bé cultural d’interès local, que el govern de Roigé volia enderrocar per fer una operació urbanística d’habitatges nous al mig del barri jueu i que la mateixa Generalitat va denegar. Finalment, i gràcies a la nostra insistència, van haver d’acabar optant per la seua rehabilitació, tot i que a hores d’ara encara no s’ha fet pràcticament res. Malgrat això, és de suposar que en els propers mesos es tornarà a la feina a corre-cuita per poder-ho anunciar de cara a les properes municipals, un rentat de cara en tota regla.

Per altra banda, fa pocs dies el nostre grup ha aconseguit l’aprovació d’una nova Llei de Barris Verds al Parlament. Recordem que amb l’anterior llei, aturada des de fa  una dècada, es van poder realitzar actuacions de millora al casc antic. Ara, després d’anys de desinversió per part de la Generalitat, hem aconseguit una actualització per adequar-la a les necessitats actuals, més centrada en la rehabilitació dels habitatges i de la que esperem que
Remolins i el Call Jueu se’n puguin beneficiar, així com d’altres barris històrics de la nostra ciutat en estat de degradació urbanística.

Som conscients que després de tants anys d’abandonament, la recuperació del Call Jueu, així com d’altres barris deixats a la seua sort com el del Castell, no és una tasca senzilla. Però és el deure de l’Ajuntament tirar endavant totes les iniciatives que vagin en aquesta direcció d’una manera planificada, tot, per ajudar el ressorgiment del barri i a la recuperació d’aquest important patrimoni cultural, que creiem tindria uns efectes beneficiosos per a tota la ciutat i territori, recuperant autoestima i potenciant-nos cap enfora.

 

Jordi Jordan Farnós és portaveu de Movem Tortosa i diputat al Parlament de Catalunya