Camí de Sirga

La regeneració de la ciutat, el tirar endavant actuacions que vagin encaminades a aconseguir la Tortosa del futur que volem, dinàmica i pròspera, és el far que guia les decisions i les propostes de Movem Tortosa.

Un d’aquests projectes que creiem que ens porta en aquesta direcció és la proposta que vam presentar ja a l’estiu i que defensarem al proper ple del mes de setembre de recuperar l’antic Camí de Sirga entre Ferreries i Jesús.

Els camins de sirga són vies que van paral·leles al riu des de les quals els sirgadors o les mules estiraven els llaguts per transportar mercaderies o persones abans de l’expansió de ferrocarrils i carreteres. A les nostres terres es van utilitzar fins fa relativament poc i de fet, molts encara recorden passar per aquest tram que ara proposem recuperar i el coneixen com “el canyar”.
Aquest tram del Camí de Sirga que va del barri de Ferreries a Jesús és d’uns 800 metres aproximadament, començant al Parc Lluís Companys i fins l’embarcador de Jesús. Pràcticament un quilòmetre que transcorre per la vora del riu, passant per darrera la fàbrica d’olis Faiges i que en aquests moments està abandonat i ple de vegetació.

Molts camins de sirga que voregen l’Ebre estan recuperats gràcies al GR99 o Camí de l’Ebre, que va des del naixement del riu fins la desembocadura, però aquest tram fa anys que ha quedat en desús, abandonat i fins i tot tallat per finques particulars. Per fer realitat el projecte caldria dur a terme diverses accions per recuperar l’espai, com seria desbrossar la vegetació, col·locar baranes de fusta de protecció per fer-lo realment accessible i construir un petit pas a l’alçada del barranc de la Vall Cervera on abans hi havia un pont, a més a més de recuperar l’embarcador de Jesús, totalment abandonat, tot i que no serien unes obres de gran pressupost.

Recuperar el Camí de Sirga seria recuperar la connexió més curta entre Jesús i Tortosa, beneficiant tots dos nuclis i millorant-ne la mobilitat a peu i en bicicleta, fent el tram més agradable. Per altra banda, representaria un nou actiu turístic que ampliaria tota la oferta que ja tenim i que també beneficiaria Jesús, a més de representar la recuperació d’un camí que és patrimoni històric i natural, al voltant del riu Ebre, el bosc de ribera i amb vistes al nucli antic, a la ciutat històrica i el barri de Remolins. Recuperaríem així un nou espai verd a la nostra ciutat, un nou espai saludable per a la ciutadania on passejar, caminar, fer exercici i gaudir també en família.
Ho hem presentat com una proposta en positiu per a la ciutat i el territori, lluny de crítiques o enfrontaments i ens hem trobat amb una reacció virulenta dels postconvergents que, casualitats de la vida, asseguren que aquest és un projecte que ja “s’està tramitant”. Si així fos, no podríem més que alegrar-nos de que la recuperació del Camí de Sirga fos una realitat en els pròxims mesos. Però tant el ritme d’execució de les obres a Tortosa com les prioritats que ha demostrat tenir el govern municipal ens fan dubtar de que sigui així en un futur pròxim.

També han dit que ens en volem “anotar” la recuperació. Han tingut 14 anys governant per tirar-ho endavant i la realitat és que aquest camí està abandonat i destrossat, tot i ser una reclamació dels veïns de Ferreries, del que estem convençuts pot ser un gran projecte per a Jesús i Tortosa. I ja que parlem d’això, el fet de que amb el temps es porten a terme propostes de Movem que inicialment han tombat al ple ja és una constant al nostre ajuntament, com ja ha passat amb altres reivindicacions anteriors com ara la renovació de l’enllumenat, les voreres de Vora Parc o la millora dels camins municipals, entre altres. Esperem que no sigui així amb aquesta moció, atès sembla que és un projecte compartit que podem “anotar” per a Tortosa.

També hem vist que fins i tot en temps difícils prioritzen obres faraòniques, tot sense tenir clar quin projecte de ciutat estan dissenyant. I és que tot és qüestió d’ objectius i prioritats.
Com ja he explicat, el nostre objectiu és una Tortosa dinàmica, pròspera i centrada en les persones que ha de recuperar el protagonisme que mereix com a capital de les Terres de l’Ebre. Les nostres decisions aniran sempre en aquesta direcció i fixarà les nostres prioritats a l’hora d’escollir els projectes que hem de tirar endavant a la nostra ciutat, ho tenim clar.

Jordi Jordan Farnós és portaveu de Movem Tortosa i diputat al Parlament de Catalunya