Jordi Jordan exigeix respostes al Parlament i demana un control policial més efectiu davant el continu robatori de garrofes

Jordi Jordan, portaveu de Movem Tortosa i diputat al Parlament de Catalunya va tornar a insistir ahir en una major vigilància i un control eficaç dels robatoris de garrofa i en va exigir respostes al govern.

Recordem que el diputat ebrenc ja va demanar fa unes setmanes conèixer  explícitament quins són els mecanismes activats pel govern de la Generalitat per frenar el robatori continuat de la collita de la garrofa que estan patint els pagesos de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. També va demanar conèixer si hi ha previst cap tipus d’ajut a la pagesia afectada i si pensen modificar d’alguna manera la quantitat de garrofa incautada perquè sigui motiu de detenció.

Tot i que el govern encara no ha donat resposta a aquestes qüestions, Jordi Jordan ha iniciat aquesta setmana una sèrie de reunions amb el sector per tal de conèixer de primera mà la situació i les propostes de millora dels mecanismes que actualment hi ha en marxa per frenar els robatoris als camps, que en general es limiten a presentar la DUN per acreditar la procedència del fruit i el plantejament de restringir la quantitat de garrofa venuda per cada finca a 5000 quilos per hectàrea. Mesures que no han resultat efectives i que no han fet més que augmentar el malestar de la pagesia, que veu com s’incrementa la burocràcia sense un acompanyament de mesures efectives de vigilància i control als camps.

Jordan ha volgut fer arribar aquest malestar al Parlament adreçant una segona bateria de preguntes al Conseller d’Interior per tal de conèixer el nivell d’implicació del govern en aquesta problemàtica que afecta especialment la pagesia ebrenca.

Tenint en compte que les queixes del sector es centren en un control policial ineficaç, el diputat ebrenca ha preguntat al Conseller pel nombre de detencions efectuades en els darrers 3 mesos vinculades als robatoris de garrofa, així com la formació específica que s’ha fet als Mossos d’Esquadra per dur-les  a terme, la documentació que exigeixen als vehicles sospitosos per acreditar la propietat de la collita i el nivell de coordinació entre els diferents cossos policials.

A més a més, i davant la necessitat d’acabar amb el mercat informal d’arrel, Jordan també ha remarcat la importància de conèixer i perseguir el circuit d’exportació de part d’aquestes garrofes robades a tercers països, així com destapar els magatzems sense registre sanitari que escapen a tot control.

En aquest sentit Jordi Jordan ha evidenciat la importància de coordinar Agricultura i Interior per una major eficàcia en els controls i ha demanat al govern una resposta ràpida i eficaç davant aquesta problemàtica tan important per a un territori com el nostre, on la pagesia i la garrofa tenen un pes importantíssim. “Si aquests robatoris que afecten el modus vivendi de tot un territori els estiguessin patint altres zones de Catalunya, la resposta del govern hagués estat la mateixa? Nosaltres no ho creiem i per això continuarem insistint fins que hàgim rebut l’atenció que mereixem les Terres de l’Ebre i la pagesia”.

 

Tortosa, Terres de l’Ebre, 7 d’octubre de 2022.