Movem Tortosa reclama la constitució del comitè organitzador de la Capital de la Cultura Catalana 2021

Movem Tortosa ha reclamat formalment al govern municipal de Tortosa la constitució del Comitè Organitzador de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2021, en el qual hi han de tenir representació, entre d’altres, tots els grups municipals que conformen el consistori tortosí. La petició s’ha materialitzat a través d’una instància en la qual es demana que la constitució del comitè es faci en un termini màxim de 15 dies i que se’n convoqui de forma immediata una primera reunió per informar de les gestions realitzades fins el moment en tot el que fa referència a l’organització del calendari d’activitats de l’esdeveniment i recepcionar propostes.

La sol·licitud de designació de Tortosa com a Capital de la Cultura Catalana per al 2020-2021 es va aprovar el març de 2018 al plenari de Tortosa amb el vot favorable de tots els grups, perquè la sol·licitud havia d’aprovar-se per unanimitat per tal de poder tirar endavant. En la instància presentada avui, el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, recorda que un dels acords previs per aquella unanimitat incloïa la constitució d’un comitè organitzador en el qual hi estaria també representada l’oposició, per complir «també amb el desig expressat al ple que la capitalitat havia de ser de tots i de totes». Finalment, poc després Tortosa va ser finalment designada Capital de la Cultura Catalana 2021.

El mes de març d’enguany els grups municipals van ser requerits des d’alcaldia per tal de designar la persona que els representaria al comitè organitzador de la Capital de la Cultura Catalana 2021. També es va avançar que es treballava amb la intenció de convocar una primera reunió constitutiva en el termini aproximat d’una setmana. Però Jordan explica que «en aquell moment, Movem Tortosa vam considerar que, atès que s’estava a punt d’entrar en estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus, cosa que va passar a les poques hores, no era oportú fer la reunió per aquelles dates».

Des d’aleshores han passat sis mesos i, tot i que la pandèmia del Covid-19 segueix tenint incidència en el dia a dia, l’administració local s’ha adaptat a la nova realitat i s’estan celebrant plens, comissions informatives i altres tipus de reunions de forma habitual i amb format telemàtic. «Malgrat això, i quan ens trobem a tres mesos de l’inici oficial de la capitalitat de la ciutat de Tortosa, el Comitè Organitzador encara no ha estat creat, malgrat que des de l’àrea de Cultura d’aquest ajuntament es treballa des de fa temps en el programa d’activitats», lamenta el portaveu del principal grup de l’oposició. Jordan també argumenta que la informació que s’aporta a la comissió informativa de Serveis a les Persones no dona compliment als compromisos de participació dels grups assolits en l’aprovació de la sol·licitud de la candidatura de la Capital de la Cultura Catalana, «perquè es limita a la transmissió unilateral per part de la regidoria de Cultura de decisions ja preses».

Tortosa, 22 de setembre de 2020