Movem Tortosa demana augmentar els recursos per als CAPs davant la cinquena onada

Davant la crisi sanitària desencadenada per la pandèmia, que no ha fet més que evidenciar les retallades pressupostàries que ha patit el sistema sanitari durant l’última dècada, Movem Tortosa s’uneix a les reivindicacions del propi sector i la mateixa ciutadania demanant més recursos que en permetin un correcte funcionament. Aquestes demandes es centren sobretot en l’Atenció Primària com a servei imprescindible per a la població i per al sosteniment i permanència d’un sistema sanitari de qualitat.

Les mesures concretes reivindicades per la formació progressista passen per l’obertura de tots els CAP i consultoris locals que s’han tancat totalment o parcialment i recuperar els serveis, professionals sanitaris i especialistes perduts durant la crisi sanitària.

Aquestes mesures van lligades al retorn a la visita presencial amb el professional de referència i a un augment de recursos per fer front a les noves necessitats derivades de la pandèmia. En aquest sentit Jordi Jordan, portaveu de Movem Tortosa, ha explicat que “per tal de recuperar els recursos econòmics i professionals perduts durant les retallades dels anys 2010 i posteriors s’ha de garantir com a mínim el 25% del pressupost de Salut per a l’Atenció Primària”.

La formació progressista també reclama més coordinació interna entre els serveis de salut i els serveis socials per tal de garantir l’atenció a la dependència, així com un enfortiment i coordinació entre els serveis de Salut Pública i Vigilància Epidemiològica amb les administracions locals.

En definitiva, Movem Tortosa vol traslladar a nivell local els beneficis en salut pública que comportaria l’elaboració d’un Pacte Nacional per la Salut consensuat amb tots els agents implicats, que establiria la salut pública i l’atenció primària com pilars fonamentals de la sanitat.

Recordem que el govern de la Generalitat va presentar el setembre de 2020 l’anomenat Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària, que està resultant insuficient i que no recupera les retallades.

El progressiu retorn a la normalitat no ha vingut acompanyat ni amb els recursos necessaris ni amb les reobertures dels centres. Molts dels centres continuen amb poques visites presencials perquè es fa servir de manera abusiva la consulta telefònica o telemàtica, amb greus repercussions en l’accés de la població als serveis sanitaris bàsics, en especial per a les persones grans i amb més problemes de salut.

Als problemes preexistents de pressupost, manca de personal, equipaments i la sobrecàrrega que suposa la detecció, diagnòstic i seguiment dels casos de la COVID-19, s’ha afegit la cinquena onada del coronavirus que creix sense control a Catalunya. Un increment que es comença a reflectir en la pressió assistencial, amb l’atenció primària que continua al límit i amb més persones ingressades als hospitals sense cap reacció ni resposta per part del govern de la Generalitat.

Enfront aquesta realitat, el passat 30 de juny les marees blanques, moviments socials i veïnals, amb el suport dels sindicats, col·lectius de professionals de sector i forces polítiques es van mobilitzar per tot el territori de Catalunya per defensar l’atenció primària, reclamant la reobertura dels CAPs i dels consultoris locals. Milers de persones van sortir al carrer per reclamar la millora urgent de l’atenció primària sota el lema de ‘Més que mai Sanitat Pública’, recolzat també per Movem Terres de l’Ebre i Jordi Jordan com a diputat al Parlament.

Jordan en aquest sentit ha expressat “reclamem la necessitat d’un nou pacte per la sanitat que permeti un augment dels recursos per atendre la ciutadania amb garanties, alhora que es milloren les condicions dels professionals de la salut. Sense una Atenció Primària forta no hi pot haver un Sistema Públic de Salut de qualitat, equitatiu i resolutiu. Ens hi va la salut i la vida i no ens cansarem de lluitar a tots els nivells per allò que creiem essencial”.

Tortosa, 20 de juliol de 2021