Quo Vadis Sr Roig

En l’últim ple municipal vam presentar com a Movem Tortosa una moció on proposàvem la creació d’una comissió de seguiment per controlar l’execució de les mocions i propostes aprovades pel ple. De tots és sabut que actualment l’oposició compta amb la majoria al plenari i, per això, ens trobem infinitat de vegades que moltes de les mocions presentades pels grups municipals són aprovades.
Ara bé, totes aquestes mocions aprovades, pràcticament mai es porten a terme per part de l’equip de govern sociovergent, que ostenta la minoria del ple. Així, de les més de 30 mocions que hem presentat només durant aquests dos anys de mandat, prop d’un centenar si contem totes les de l’oposició, gairebé cap ha estat executada. Aquests serien alguns exemples: la reducció de la zona blava, la remunicipalització de la gossera, la conservació dels comerços històrics, la recuperació de la Torre de Fullola, un Pla de suport a la restauració, o la creació del consell d’infància per només citar-ne només algunes.
És evident que el ple és la màxima expressió de la democràcia representativa a nivell municipal, essent l’òrgan on els diferents grups que representen els tortosins i tortosines poden presentar i debatre les seues propostes. Aquestes propostes, que són les mocions, un cop aprovades haurien d’esdevenir mandats ciutadans dirigits al govern, ja que no provenen de la voluntat del govern o d’un sol grup municipal, sinó que estan avalades per la majoria representada al consistori. Si no s’executen, quin nivell de democràcia real tenim a la nostra ciutat? Quin valor tenen els plens i quin missatge estem donant els polítics municipals a la ciutadania a la que representem i per la que treballem?
Així doncs, la creació d’una comissió per fer el seguiment de les mocions aprovades té com objectiu fiscalitzar l’acció de govern, per explicar què s’està fent en relació als acords aprovats i quin és el nivell d’execució. Certament, la seua creació va ser aprovada per tots els grups de l’oposició, però amb el vot en contra dels postconvergents i el PSC del senyor Roig. Segurament, acabarà al calaix amb totes les altres, però és l’únic instrument que tenim per denunciar la situació.
Junts amb la Sra. Roigé al capdavant ja va deixar clar que les mocions no són d’obligat compliment per llei i per tant, no tenen perquè portar-les a terme. No ens va sorprendre, tot i que això per a la nostra manera d’entendre la política sigui èticament reprovable. El que sí és de rebut és el canvi radical d’opinió del PSC d’Enric Roig, que per més inri, va presentar aquesta mateixa moció en el mandat anterior quan estava a l’oposició. En aquells moments, era l’ERC del Sr. Monclús la que feia de crossa dels convergents al govern i el Sr. Roig els va deixar a l’altura del betum per fer-los costat rebutjant aquesta moció. Sembla que les coses les veuen diferent des de la poltrona, i ara és el PSC el que perd la S de socialista tal i com ERC va perdre la E d’esquerra, com el mateix Roig denunciava en aquell moment.
Aquest fet per si sol explica moltes coses, però malauradament no és un fet aïllat, sinó una tendència. El Sr Roig és aquell que va dir que renunciaria al sou si era escollit membre de govern, però va fer tot el contrari. Quina necessitat tenia de fer aquella afirmació? Populisme i enganyar la gent. El Sr Roig és aquell que afirmava que la Sra. Roigé representava “la dreta més casposa de Catalunya” i ara s’ha convertit en la seua nova crossa, apuntalant-la, només per evitar un govern de progrés on ell no seria el protagonista; per no parlar de les vegades que va demanar la dimissió de la Sra. Roigé per “mentides, retards i sobrecostos en obres” i ara calla i segueix en la mateixa dinàmica. Les raons d’aquest canvi d’actitud que està liderant el Sr Roig dintre del PSC són penosament evidents, com també les raons per no recolzar un pacte d’esquerres a Tortosa. I el més greu de tot, és que dintre de l’actual govern municipal, els seus socis el continuen tractant amb menysteniment; només cal veure com en alguns actes no li deixen ni tan sols parlar públicament, més enllà de les desavinences diàries. Una autèntica humiliació.
A Movem Tortosa continuarem ferms ens les nostres conviccions, sent la garantia de canvi que vam prometre i denunciant el que creiem que no beneficia la nostra ciutat. Farem la feina que correspon com a primer grup de l’oposició tot i que no sempre sigui agradable i a alguns els suposi malestar. La ciutat mereix una alternativa que estigui a l’alçada, i som els únics, amb fets i paraules, que ho hem demostrat sempre, sense cap crossa dels postcovergents. Mentrestant, però ens continuarem preguntant “On vas, Sr Roig?, Quo vadis PSC”?

Sonia Rupérez és regidora de Movem Tortosa