Movem Tortosa demana protegir els arbres de la ciutat

Movem Tortosa ha presentat avui en roda de premsa la proposta que portarà a debat al proper ple municipal del mes de desembre. El primer grup de l’oposició planteja l’elaboració d’un catàleg d’arbres singulars i masses arbòries d’interès local.

La formació progressista presenta aquest catàleg “com un dels instruments de planificació i gestió que ens ha de permetre protegir el nostre patrimoni natural. Els arbres no només tenen interès des del punt de vista mediambiental o botànic, sinó que també tenen un paper rellevant en la història col·lectiva i per això hi ha exemplars que mereixen especial protecció per evitar-ne el seu deteriorament, degradació o desaparició; i un d’aquests instruments és aquest catàleg que portarem a debat”.

La moció proposa concretament instar els i les tècniques de l’àrea municipal competent a elaborar aquest catàleg, basat en criteris botànics, socials i/o històrics per tal de garantir-ne la seua protecció a nivell municipal. A més a més d’iniciar un procés públic de recull de propostes per introduir al catàleg, que haurien de ser valorades per l’equip tècnic designat per a la seua l’elaboració.

El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha expressat que “a hores d’ara no s’ha elaborat cap pla d’arbrat com es va aprovar al ple a proposta de Movem Tortosa i les tales continuen, per això cal protegir al màxim tots els arbres que puguem davant d’un govern que no té cap sensibilitat vers el patrimoni natural, tot i les queixes continuades de la ciutadania. La Sra. Roigé ha arrencat tots els arbres de l’avinguda Colom a Ferreries, en breu arrencarà la meitat dels del carrer Cervantes i temem que continuï en esta dinàmica destructiva lluny de construir una Tortosa verda, d’aquí la importància d’aquest instrument de protecció i planificació” afirma.

Només a mode d’exemple i per poder visualitzar els valors que el primer partit de l’oposició pretén protegir i transmetre amb aquesta proposta, han anomenat 11 exemplars com mereixedors de comptar amb l’especial protecció que els atorgaria formar part del catàleg. En destaquem el pi del costat de la Oficina de Projectes i Explotació, al barri del Temple, per l’alçada i el gruix, l’Àlber de davant l’entrada del Museu de l’Ebre també al barri del Temple, per la seua envergadura i història (àlbers plantats històricament vora el riu). L’Àlber, situat al passeig de darrera el parc municipal, avui aparcament, per la seua antigor i història (testimoni de l’antic camp dels Titets). El Pi del carrer Sebastià Joan Arbó al barri del Temple, per la seua envergadura, resiliència (en urbanitzar el barri el van respectar) i testimoniatge (era l’arbre que identificava l’antic hort de Blasi, a sobre del qual s’ha urbanitzat tot aquest sector. L’Alzina, al parc municipal, davant l’Avinguda Generalitat, per la seua excepcional alçada i els pins del costat de l’Antic Escorxador, al barri de Remolins, per la seua història i antigor, ja que es van plantar durant una Festa de l’Arbre organitzada pel Consell Local d’Exploradors d’Espanya, el 30 de març de 1924.

Aquest catàleg, que pot incloure aquests exemplars si així ho consideren els tècnics i molts d’altres, passaria a ser un instrument fonamental a nivell tècnic per a la seua correcta conservació i protecció, a més de recollir les particularitats dels exemplars singulars de la nostra ciutat i les característiques dels gèneres botànics als que pertanyen. “El seu coneixement ens portarà a respectar-los i protegir-los com a béns preuats de la nostra ciutat i transmetre un llegat a les generacions futures, fent de Tortosa una ciutat més verda i saludable” ha conclòs Jordan.

Tortosa, 2 de desembre de 2021.