Movem Tortosa demana un informe jurídic i una auditoria independent per depurar responsabilitats en l’adjudicació il·legal de l’hemodiàlisi de Jesús

Fa uns dies es va conèixer la sentència del Tribunal Suprem que anul·lava definitivament el contracte per subministrar material d’hemodiàlisi a l’Hospital de Jesús de Tortosa, que es va licitar conjuntament amb la construcció d’aquesta unitat vulnerant la llei.

Recordem que el govern de Junts havia unit il·legalment en el mateix plec de condicions les obres de construcció de l’edifici i el subministrament de fungibles durant nou anys, sent molt difícil per a empreses de subministrament fer-se càrrec de l’execució de l’obra amb requeriments propis exigits a empreses constructores, impossibilitant així que poguessin entrar a concurs moltes empreses de subministrament i reduint la competència. El contracte va ser adjudicat el 2016 a Fresenius per 10,79 milions d’euros més IVA -7,19 dels quals pel material fungible i els 3,6 restants, per l’obra i equipaments-.

Les diferents sentències coincideixen que no queda justificada la necessitat d’unificar en un únic contracte les dues prestacions sense relació, descartant també l’argument que podria suposar un estalvi econòmic. Amb la confirmació de l’anul·lació del plec de clàusules, el Suprem obliga ara a GESAT, controlada per l’Ajuntament de Tortosa, a reiniciar el procés de licitació del contracte de subministrament.

En aquest sentit, Jordi Jordan portaveu de Movem Tortosa ha exposat que “d’aquesta manera l’ajuntament està obligat a fer marxa enrere en l’adjudicació perquè els tribunals han desqualificat la licitació. Ha estat un nyap jurídic, una mala praxis que es suma a totes les presumptes irregularitats que afecten l’Hospital de Jesús i que ja vam portar a la fiscalia i no és suficient dir que ho farem novament i ben fet. Calen responsabilitats”.

Segons la formació progressista el govern de Tortosa ha d’aclarir si l’execució de la sentència li pot suposar indemnització per danys i perjudicis i pel lucre cessant, és a dir els beneficis que li hauria generat el negoci a l’empresa adjudicatària, si es denunciat per alguna de les empreses que es van quedar fora de concurs.

És per aquestes raons que el primer grup de l’oposició demana un informe jurídic per esclarir si hi ha possibilitats d’haver de fer front a una indemnització per part de l’ajuntament i una auditoria independent “que avaluï els plecs de condicions tècniques, la traçabilitat del projecte i si es desprenen responsabilitats per la manca de rigor tècnic o polític, que es depurin de manera immediata”.

Tortosa, 13 d’abril de 2021