Movem Tortosa presenta a l’Ajuntament una bateria de propostes per a ajudar el sector de la restauració i comerç local a encarar la recuperació després de la crisi del Covid-19

Movem Tortosa ha presentat a l’Ajuntament de la capital del Baix Ebre una proposta d’actuacions a materialitzar en l’àmbit local per tal de reactivar el sector de la restauració i el comerç local una vegada es puguin tornar a obrir els locals una vegada s’aixequi el confinament que es va decretar a mitjans del passat mes de març per fer front a l’emergència sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus.

El portaveu del grup municipal de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha explicat que s’han volgut presentar estes propostes per ajudar les i els empresaris d’estos sectors perquè “suposen una part important del PIB local que, a sobre, van ser uns dels primers que van haver de tancar portes en declarar-se l’estat d’alarma pel COVID-19”. I a més, és probable que “un cop es pugui reprendre l’activitat, en el cas de la restauració s’haurà de treballar amb restriccions i en una ciutat comercial com la nostra han de rebre el màxim suport per part de l’Ajuntament”.

En primer lloc, s’han proposat les següents mesures de caràcter econòmic:

• Estudiar la condonació o rebaixa de la part proporcional d’impostos o taxes com de l’Impost de Béns Immobles (IBI) i les taxes d’escombraries, guals, terrasses i del mercat municipal que correspongui als dies durant els quals no s’ha pogut exercir l’activitat.
• Estudiar la condonació o rebaixa del rebut de l’aigua dels dies de tancament de l’activitat.
• Flexibilització de la normativa de terrasses per poder disposar de més lloc a l’exterior i compensar, així, les probables restriccions que s’imposaran a l’interior dels locals un cop aixecat el confinament.

I, en segon lloc, s’han fet propostes encarades a incentivar el consum local i a dinamitzar la presència de la ciutadania al carrer per quan es comenci amb el procés de desconfinament gradual i es torni a la normalitat. Les mesures d’este apartat són les següents:
• Mantenir la gratuïtat de la zona blava els dissabtes i divendres tarda durant la resta de l’any 2020 per a totes aquelles persones que acreditin que han fet el desplaçament per consumir en comerços, bars i restaurants de la ciutat.
• Signar un conveni amb els adjudicataris de l’explotació dels aparcaments públics de la ciutat perquè s’estableixin preus més econòmics  i bonificacions durant els dissabtes a la tarda al llarg d’enguany per als clients dels comerços, bars i restaurants de la ciutat.
• Buscar noves dates i mantenir la celebració dels esdeveniments que s’hagin d’ajornar per l’actual situació si les autoritats sanitàries ho permeten. Per tant, si esdeveniments com la Festa del Renaixement i la Mostra de Jazz, entre d’altres, no es poden celebrar a les dates previstes, celebrar-les de manera extraordinària en altres dates durant aquest any si sanitàriament és possible, ja que són actes que generen activitat econòmica en benefici de la resauració i el comerç de la ciutat.
• En cas que no sigui possible establir unes noves dates de celebració d’algun dels esdeveniments ajornats, destinar els recursos econòmics que hi estaven assignats a crear una línia d’ajudes directes als autònoms i les petites i mitjanes empreses de la ciutat.

Tortosa, 15 d’abril de 2020