Movem Tortosa proposa la instal·lació de tendals i arbrat per generar ombres als parcs infantils davant l’augment de les temperatures fruit del canvi climàtic

Movem Tortosa defensarà al proper ple municipal una moció que demana la instal·lació de tendals als parcs infantils de la ciutat que no compten amb ombra natural. Tot i això, proposa que aquesta mesura sigui secundària i temporal, ja que demana plantar-hi arbrat sempre que sigui possible. La proposta també planteja la possibilitat d’ampliar aquesta mesura a altres places o espais de la ciutat que no siguin parcs infantils però que siguin freqüentades per gent gran, un altre dels col·lectius més vulnerables.

El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, considera una prioritat el protegir els infants de les onades de calor pròpies de l’estiu i en aquest sentit explica que “moltes famílies es troben que només poden passar una estona a les places i parcs infantils a última hora de la tarda, ja que hi toca el sol durant tot el dia, el calor és sufocant i fins i tot els gronxadors, tobogans i altres elements i jocs infantils cremen per l’acció del sol, cosa que cada vegada va a mes amb el canvi climàtic”. “Tot això va en detriment de les famílies que no es poden permetre l’aire condicionat a casa o un espai de lleure a l’exterior i amb ombra, per això és important que garantir un espai públic segur durant els mesos de més calor als col·lectius més vulnerables” ha replicat Jordan que assegura haver rebut moltes peticions de famílies en aquest sentit.

En aquests moments hi ha pocs parcs públics dels que es pugui gaudir durant la major part del dia degut a la falta d’ombra natural, que seria sempre la millor opció ja que la majoria de places que els acullen són de formigó i sense arbres. La moció proposa concretament la instal·lació de tendals de lona o de tela que es puguin desplegar a l’estiu i recollir a l’hivern que facin ombra als parcs infantils del municipi.

Per citar alguns exemples de parcs infantils de la nostra ciutat que podrien ser objectiu d’aquesta proposta són a Ferreries, el parc infantil de la plaça Francesc Macià i el de la plaça 1 d’octubre. Ja a l’altra banda de riu, el de l’avinguda Remolins. Al Temple i Voraparc, el del passeig de Ribera, el passeig de Jaume I, el que hi ha davant els Mossos d’Esquadra i fins i tot el del parc municipal Teodor Gonzàlez.

Moció de suport a la iniciativa per una llei que garanteixi el dret a l’habitatge

Movem Tortosa porta també al proper ple una moció que proposa donar suport a la iniciativa ciutadana que demana una llei que garanteixi el dret a l’habitatge, amb l’objectiu últim d’evitar el sensellarisme i els desnonaments, així com l’accés als serveis bàsics i una regulació del lloguer, entre altres.

La moció ha estat promoguda especialment per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de les Terres de l’Ebre, però també recull les reivindicacions d’altres col·lectius d’arreu de Catalunya com el Sindicat de Llogateres, CCOO, UGT, l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social o la Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania.

En aquest sentit, Movem Tortosa demana “responsabilitat a les administracions públiques” i posa com a exemple la situació de la nostra ciutat on “no tenim dades oficials, ja que no comptem amb una regidoria d’habitatge que s’encarregui directament d’aquests temes, ni empresa pública d’habitatge o un pla local d’habitatge vigent que pugui tractar aquesta problemàtica. No tenim habitatge públic de lloguer ni de venda i tampoc cap notícia de cap actuació per part de l’ajuntament en termes d’habitatge. Per tant, hi ha molta feina a fer i el primer pas és dotar-nos d’eines per poder protegir els col·lectius més vulnerables”.

Tortosa, 29 de juny de 2021