Movem Tortosa reclama la construcció d’una nova escola per a Remolins i designar un nou Defensor de la Ciutadania

Movem Tortosa defensarà al proper ple municipal una moció que demana iniciar els tràmits per a la construcció d’una nova escola per al barri de Remolins de la ciutat. La petició es fa després que l’actual pandèmia de la COVID-19 hagi agreujat i posat encara més de manifest els problemes de manca d’espai que pateix l’escola des de fa anys. “En uns moments que les mesures de seguretat per evitar la propagació del coronavirus han obligat els centres educatius a buscar espais alternatius per a mantenir les distàncies de seguretat i fer les classes amb garanties, este centre escolar de la nostra ciutat ha tingut serioses dificultats per poder complir amb les recomanacions i fins i tot s’han hagut de cedir espais en altres immobles de la zona perquè part de l’alumnat faci classe”, ha exposat en una roda de premsa davant de l’actual escola el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan.

Entre d’altres mancances, el CEIP de Remolins no té gimnàs, saló d’actes ni aula de música o ciències. A més, el menjador escolar tampoc no és suficient i el pati també és petit i amb un terra rugós que genera queixes de les famílies de l’alumnat. L’actual edifici, construït a principis dels anys 40 del segle passat per part de Regiones Devastadas, està encaixonat entre el carrer Santa Anna, les muralles del Castell de la Suda i l’orografia complexa del barri de Sant Jaume i no disposa de més espai per a créixer.

La moció insta el departament d’Educació de la Generalitat a iniciar els tràmits necessaris per a la construcció d’un nou centre escolar per al barri de Remolins. Insta també  l’ajuntament a iniciar un procés de diàleg amb la Generalitat per acordar una nova ubicació per a l’escola i a posar si cal terrenys a disposició del departament d’Educació. Tal i com es recorda a la moció, la necessitat de construir una nova escola per al barri de Remolins ja es va plantejar fa una mica més d’una dècada, coincidint amb la redacció del projecte de reforma integral del barri de Sant Jaume.

Defensor de la Ciutadania

Movem Tortosa porta també al ple del proper dilluns una altra moció que reclama iniciar d’immediat el procediment perquè Tortosa torni a tenir un nou Defensor o Defensora de la Ciutadania. Des de la creació de la figura del Defensor, només el senyor Joaquim Ricart Baubí, ja traspassat, ha ostentat el càrrec. En va prendre possessió el desembre de 2009 i, el gener de 2018, abans que es fes pública la voluntat del senyor Ricart de renunciar al càrrec, Movem Tortosa va registrar una moció que demanava que es portessin al ple les darreres memòries anuals del Defensor. Movem va retirar la moció després que el govern municipal va assumir el compromís de fer en unes setmanes una proposta per al nomenament d’un nou Defensor de la Ciutadania. Dos anys i mou mesos després, però, el càrrec segueix vacant i per això ara es torna a portar la qüestió al ple.

“Reclamem que es tornin a iniciar els contactes amb tots els grups municipals per a trobar un  nou nom de consens per al Defensor, una figura no remunerada que és una important eina de proximitat, transparència i millora de les relacions de l’Ajuntament amb la ciutadania”, ha instat el portaveu de Movem Tortosa. La moció també demana, en primer lloc, que es destinin els recursos adequats i necessaris perquè el nou o nova Defensor de la Ciutadania pugui exercir el càrrec i realitzar les seues funcions de forma adequada i, en segon lloc, fer una campanya informativa perquè la ciutadania conegui l’existència del Defensor, les seues funcions i els canals per a poder-hi accedir.

Tortosa, 30 de setembre de 2020