Per una agència de la natura per al món rural i des del món rural

Vivim temps estranys, en què un virus nou i d’una virulència desconeguda ens ha posat entre l’espasa i la paret i ens ha fet qüestionar totes les nostres escales de valors. Un dels aprenentatges d’aquests darrers mesos ha estat que, davant d’una amenaça global, és allò més local el que ens ofereix refugi. Han estat el món rural i el sector primari els que ens han seguit subministrant aliments i han estat capaços d’aportar una qualitat de vida molt més saludable i allunyada dels grans perills de les aglomeracions de les grans ciutats.

Enmig d’aquesta situació, s’ha aprovat al Parlament de Catalunya la proposta de creació de l’Agència de la Natura de Catalunya, un projecte en el qual s’hi ha treballat durant molt de temps i que naix amb la idea de fer polítiques de gestió i preservació del medi ambient que realment permetin avançar cap a un desenvolupament sostenible i respectuós amb l’entorn. Movem Terres de l’Ebre defensem la creació de l’Agència. A manca d’una conselleria específica per a les qüestions de Medi Ambient –i que creiem que més aviat que tard s’ha de tornar a recuperar- no es poden posar pals a les rodes a un projecte que d’entrada ens ha de permetre tornar a tenir des de les institucions catalanes una visió unitària i de conjunt de la gestió de la natura.

La creació de l’Agència de la Natura ha estat precedida per una escalada a darrera hora de declaracions i posicionaments contraris a aquest organisme. S’han utilitzat arguments que ja hem escoltat en altres conflictes mediambientals, com ara que estem davant d’un nou invent de la gran metròpoli de fer i desfer segons els interessos i els punts de vista dels polítics, gestors i tecnòcrates urbanites. Tenint en compte experiències passades i la nostra història recent –plena de projectes agressius per als nostres valors naturals, paisatgístics i vitals- part dels recels poden ser fins i tot legítims. Ara bé, entremig hi ha també algunes veus que, aprofitant aquests dubtes fonamentats, malden per sentenciar l’agència abans d’hora per defensar, no la natura, sinó determinats lobbys amb interessos econòmics en els recursos naturals que el nou organisme ha de preservar.

Les pors a veure una agència de la Natura centralista i amb una visió distorsionada de la realitat rural són fàcils d’apaivagar. Creiem que podem guanyar molt en aquest camp si, com hem proposat des de Movem Terres de l’Ebre, el Govern de la Generalitat situa la seu central de l’Agència a les Terres de l’Ebre, que porta en l’ADN de la seua societat la defensa dels recursos naturals i el paisatge; i es garanteix una participació equilibrada i justa dels agents locals i socials en la seua gestió.

A més a més, a les Terres de l’Ebre s’ha après amb el temps que el paisatge i els recursos naturals no són només elements a explotar per a traure’n rèdit econòmic, sinó elements que formen part de la identitat col·lectiva. Així doncs, ubicar-hi aquí la seu principal de l’Agència de la Natura tindria un valor afegit que ens aportaria un plus de sensibilitat cap a l’impuls de polítiques de gestió i preservació que facin més compatible l’explotació dels recursos amb la preservació dels valors de l’entorn. Ara fa uns dies, el Parlament feia un pas important, aprovant la creació del nou ens. Però és un primer petit pas. Encara en queden uns quants més i som a temps de garantir que, amb l’Agència de la Natura de Catalunya avancem, ara sí, cap a una gestió del món rural i del món natural que sigui plenament del segle XXI.

Eva Amposta i Jordi Jordan, coordinadors de Movem Terres de l’Ebre.