Principis, Tortosa i Grouxo Marx

L’humorista Groucho Marx ha passat a la història com un dels comediants més brillants del món del cinema. Però també se’l recorda per les seues reflexions, enginyoses i amb una punyent visió de les contradiccions i incoherències humanes. Una d’aquestes reflexions és: “Aquests són els meus principis. Si no li agraden, en tinc d’altres”. Brillant afirmació i plantejament de vida que a Tortosa ha adoptat Enric Roig, portaveu del PSC a la ciutat.

En els darrers anys a Roig el vam poder escoltar infinitat de vegades lamentant-se pel mal tracte que li dispensava el govern municipal de Ferran Bel i Meritxell Roigé, que no van deixar perdre cap oportunitat per posar-lo en evidència en públic, especialment als plens municipals, on els atacs van arribar a fregar fins i tot l’insult personal: des de “socialisto” o “covard” o fins i tot recordant als plens el “forat de més d’un milió d’euros” als comptes de l’Idecé pel quals passaria “a la història” el senyor Roig. De l’actual alcaldessa i anteriorment regidora d’Urbanisme tampoc n’estava molt content, el portaveu socialista. Aprofitant la nefasta gestió de la reforma del pont de l’Estat fins i tot va arribar a demanar-li la dimissió. Roigé no va dimitir, però mesos després Roig va caure de la presidència del Consell Comarcal del Baix Ebre arran d’una moció de censura que li van presentar ERC i el PDECat. Segons va afirmar el socialista a una televisió local, la moció obeïa a interessos dels convergents de Tortosa. Certament, Roigé va assistir a la materialització de la moció de censura des de la primera fila de la sala, fent burla per les xarxes socials de la defenestració del seu ara soci de govern.

Tenint en compte tot plegat, semblava totalment lògic i coherent que Enric Roig es presentés a les passades eleccions municipals intentant abanderar el canvi i assegurant en una emissora de ràdio, dies després de les eleccions, que no pactaria amb Meritxell Roigé. Però la coherència sembla estar emparentada amb els principis de Groucho Marx. I el senyor Enric Roig ha acabat entrant al govern de Meritxell Roigé, desdint-se de tot allò que havia defensat anteriorment i llançant les culpes als altres grups municipals que estem a l’oposició, als quals ens acusa d’haver frustrat el pacte d’esquerres. És absolutament fals i un intent desesperat per justificar la seua traïció als principis més elementals de les esquerres i per disfressar les seues ànsies de protagonisme i poder.

Que no ens enganyi ni s’enganyi a ell mateix. Movem Tortosa no ha frustrat el pacte d’esquerres perquè l’hem defensat i el seguirem defensant fins al final del mandat. En canvi, sí que s’ha frustrat perquè el senyor Roig ja tenia emparaulat el pacte de govern amb els postconvergents, aquella dreta que ell mateix ha titllat de “la més casposa i rància de Catalunya”. Vam escoltar moltes vegades al portaveu socialista titllant Josep Monclús, l’exportaveu republicà, de “crossa” dels convergents. I ves per on, ara és ell qui ha assumit el paper de crossa. Una crossa que a sobre és coixa, perquè recordem que el govern municipal segueix estant en minoria.

El senyor Roig ha afirmat en els darrers dies que entra al govern de Roigé per demostrar el que sap fer. Doncs endavant. Movem Tortosa estarem atents. Li desitgem sort i encerts. Que la ciutat no pot seguir perdent el temps. I mentrestant, Movem Tortosa seguirem defensant el model de ciutat que creiem que necessita Tortosa. Un model basat en els valors d’esquerres, amb la transparència, la fi del caciquisme, la justícia social i el progrés com a puntes de llança. Perquè Movem Tortosa sí que té uns principis i uns valors que cada vegada comparteixen més persones, com s’ha vist en les darreres eleccions municipals. Uns principis i valors que estem convençuts que acabaran sent encara més majoritaris en els propers anys per fer una ciutat plena de futur i esperança.

Jordi Jordan, portaveu municipal de Movem Tortosa