Un oasi al mig del desert

No és cap novetat que la política i l’ètica tenen una relació tensa i m’atreviria a dir, que en molts casos i per a depèn de qui, inexistent. I és que l’ètica, entesa com els valors que guien els nostres actes depèn massa de la concepció personal de cadascú del que està bé o malament.
Hem presenciat els últims anys una pèrdua progressiva de valors en política, bé per corrupció a certs partits i a la monarquia, bé per un ús de les institucions per al propi interès. Aquí m’atreviria a incloure la repressió exemplificada en casos com el de Hasél o l’empresonament de polítics per les seues idees. I és que no tot el que és legal és ètic, però malauradament també a l’inrevés. I això vol dir que les institucions s’allunyen de la societat a la que diuen representar.
Totes aquestes contradiccions fan que la immensa majoria gire l’esquena a la política i provoca una gran desafecció i desconfiança. Els que hi som per conviccions i per ideals hem sentit moltes vegades “tots són iguals” o bé “una vegada manen, s’obliden de tot el que van prometre”. I el gran problema és que gràcies a uns pocs, sembla que moltes vegades així sigui.
Tot això només va a favor dels que sempre han actuat per afavorir els seus propis interessos, ja que per habituals s’accepten com a “normals” actuacions reprovables i així poden continuar fent-ho sense impunitat. I és més, aquesta concepció de la política desmobilitza i allunya de la vida pública a persones molt vàlides que podrien aportar molt, sent el conjunt de la societat la perjudicada.
Per això a Movem Terres de l’Ebre hem volgut deixar clar quins són els principis i valors que ens defineixen i que han de guiar els nostres actes i les nostres decisions i ho hem plasmat en el nostre codi ètic. Som d’esquerres, progressistes i portem els valors republicans al nostre ADN. Volem que l’ideari no es quede al paper sinó reivindicar-ho, donar exemple i actuar en conseqüència. Volem que la gent de l’Ebre tingui un espai on trobar un oasi de transparència, coherència i honestedat.
Aquestes són les raons per les que he renunciat al càrrec de vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre com també a les indemnitzacions de regidor i a la part corresponent del sou de diputat. D’aquesta manera complim amb el que ens vam comprometre al acordar el nostre codi ètic, a no acumular càrrecs i a establir un topall salarial en funció de la representació.
El fet de no acumular càrrecs en una sola persona afavoreix que d’altres prenguin responsabilitats i la feina es pugui repartir per ser més eficients. El fixar un màxim a la retribució salarial que podem percebre els càrrecs públics de Movem pensem que respon per una part, a la necessitat de reflectir la realitat del món laboral però també al voler deixar clar que aquí estem per treballar per les Terres de l’Ebre i no per un enriquiment personal. Volem que la política municipal s’utilitzi com a finalitat i com a instrument per al bé comú.
Creiem que és important explicar-ho ja que no trobem massa exemples a nivell municipal. I és que la hemeroteca a vegades pot jugar males passades. Cal recordar com Enric Roig assegurava a un any de les eleccions municipals del 2015 i ho tornava a fer al 2019, que renunciaria a qualsevol retribució pública. El primer que ha fet en governar amb els postconvergents ha estat posar-se un sou. Cal remarcar que el problema no és cobrar en aquest cas, sinó dir una cosa i fer-ne una altra.
Actuacions qüestionables també en trobem al PdeCat-Junts. Només cal anar a l’any 2019 i veure com la Sra Roigé es va negar a tothora a fer públic el seu sou al Consorci d’Aigües de Tarragona. El CAT és l’organisme públic encarregat de gestionar el minitransvasament de l’Ebre al Camp de Tarragona. Llavors quin problema ha d’haver-hi en fer pública una retribució amb diners públics? El fet s’explica per si mateix.
Començo una nova etapa on continuaré treballant per Tortosa i el sud de Catalunya també al Parlament i ho faig amb coherència i il·lusió, tenint clar que ho fem per l’interès general. Això s’ha de fer per davant de tot, complint amb el que ens hem compromès. A Movem Terres de l’Ebre creiem que es pot fer política d’una altra manera i ho hem demostrat sent un oasi al mig del desert.


Jordi Jordan Farnós és portaveu de Movem Tortosa i diputat al Parlament de Catalunya