Movem demana la creació d’ajudes per a les famílies a l’atur a l’hora de pagar impostos municipals

El grup municipal de Movem Tortosa ha explicat aquest dimarts pel matí en roda de premsa les dos mocions que presentaran durant el Ple Ordinari de gener. La coalició d’esquerres també demanarà la creació d’itineraris segurs per als carrils bici destinats per afavorir-ne l’ús entre l’alumnat dels centres escolars de Tortosa.

En primer lloc, Jordi Jordan ha volgut fer notar la desigualtat en que la crisi econòmica colpeja les famílies tortosines. Això fa que, malauradament, moltes d’aquestes famílies es vegin en situacions econòmiques molt fràgils. En molts casos, això acaba derivant en un problema estructural que dificulta enormement a les famílies fer front a les seues despeses bàsiques quotidianes, entre elles els impostos municipals.

És per això que Movem Tortosa, segons exposa el seu portaveu, demana que l’Ajuntament de Tortosa faci ús de la seua capacitat administrativa i prengui exemple d’altres governs municipals, tot aplicant un sistema de tarificació social més equitatiu i que sigui de caràcter progressiu segons la renda familiar per als impostos municipals; com ara l’IBI, l’IAE o l’ICIO. Jordan ha volgut distanciar-se de mesures demagògiques com ara la baixada generalitzada d’impostos, argumentant que aquest tipus de mesures només beneficien als que més tenen, i ha defensat el paper del consistori com a entitat supletòria a l’hora d’emprendre mesures que l’Estat no contempla en pro d’una ciutadana més igualitària. Així les coses, el portaveu de MT-E considera que el primer pas a emprendre seria la constitució d’una comissió per tal d’avaluar la situació econòmica i social de les famílies tortosines per a, finalment, poder articular un Reglament de Subvencions per a les famílies que estan a l’atur per ajudar-les a complir amb les seues obligacions tributàries vers l’Ajuntament.

Per altra banda, Cinta Galiana, regidora de Movem Tortosa, ha explicat la segona moció que presentaran en el proper ple. Aquesta té per objectiu la creació i senyalització d’uns itineraris segurs per a que els alumnes de tots els instituts de secundària de Tortosa puguin desplaçar-se en bicicleta fins als seus centres des de casa. Una iniciativa que pretén incentivar la mobilitat sostenible a Tortosa aproximant-la al model de mobilitat propi d’una ciutat europea i moderna.

La clau d’aquesta iniciativa és el fet de que els alumnes puguin desplaçar-se junts cap als seus centres, donant-los més seguretat i facilitant la seua supervisió per part dels pares. Per al disseny d’aquests itineraris segurs s’aprofitarien els carrils bici ja existents, possibilitant-ne la seua dinamització, i es recuperaria la figura de l’agent de barri, que seria l’encarregat de la seguretat dels xiquets i xiquetes que participin en aquesta iniciativa. Les sortides cap als instituts es coordinarien des de diferents punts de trobada cèntrics dels diferents barris de la ciutat i els agents de barri assegurarien el seu pas pels punts més conflictius dels diferents itineraris, les Ampes dels diferents centres també haurien de tenir un paper cabdal com a nexe comunicatiu entre els alumnes, els agents de barri i els centres.