Movem Tortosa proposa convertir Santa Clara  en un districte cultural i de creació artística

Movem Tortosa proposa convertir Santa Clara en un districte cultural i de creació artística

Movem Tortosa torna a posar damunt la taula la proposta de convertir el barri de Santa Clara en un districte cultural i de creació artística. Per arribar a aquest objectiu, aposten per rehabilitar l’antiga església de Sant Francesc i transformar-la en un espai de creació artística.

La proposta arriba onze anys després de l’anunci de Bel i Roigé d’establir un centre de menors i les dependències de serveis socials de l’Ajuntament a l’església, de propietat municipal, que mai s’ha arribat a materialitzar i que actualment està en desús i abandonament, més enllà d’alguns arranjaments inicials. Un projecte que comptava amb un pressupost de 900.000€ i que havia d’estar acabat en 7 mesos per donar un espai de 600 metres quadrats al servei de la ciutat.

Movem Tortosa recorda que aquest projecte només forma part d’una llarga sèrie de promeses que l’equip de govern de Roigé ha fet durant els últims anys i que no s’han complert, com les tres llar d’infants públiques, una a cada banda de riu i una al polígon industrial Baix Ebre, la zona d’oci al pont del tren, els tres aparcaments soterrats que s’havien de construir a la plaça del Rastre, als terrenys de Renfe i a la plaça de l’estadi de Ferreries respectivament, i la pista d’atletisme, per posar alguns exemples.

Jordi Jordan, portaveu de Movem Tortosa, ha evidenciat les mancances del Barri de Santa Clara, amb moltes necessitats en rehabilitació d’habitatge i millora de la via pública. Per aquesta raó la formació progressista, ha criticat la priorització de grans obres a determinades zones de la ciutat per part de l’equip de govern de Roigé, deixant la Tortosa antiga, característica i pintoresca abandonada a la seua sort.

La proposta defensada per Movem Tortosa vol ser el primer pas en la revitalització del barri, encabint aquest espai de creació artística dins la xarxa europea que utilitza antics edificis de propietat municipal per a rehabilitar-los i crear aquest centres multidisciplinaris del món de l’art, que un cop rehabilitats, es cedeixen a artistes locals per a la seua autogestió.

En aquest sentit Jordan ha explicat que “fem aquesta proposta per què a Movem Tortosa creiem que a la ciutat tenim molt talent artístic que hem de recolzar i fomentar i a més, tenim el potencial per atreure’n molt de fora. Per fer-ho, la ciutat ha de liderar les polítiques culturals, aprofitant el patrimoni històric que tenim, com aquesta església del segle XVII que forma part del barroc popular, i que pot ser palanca de transformació del barri de Santa Clara, entre d’altres, i de les polítiques culturals de la ciutat. Amb aquest tipus d’actuacions complim amb dos objectius importantíssims: la recuperació i regeneració d’aquests barris i la creació d’espais de creació artística que modernitzen i revitalitzen el món cultural de la ciutat”.

Tortosa, Terres de l’Ebre 23 de maig de 2022