Un jutge anomenat temps

En l’últim ple Movem Tortosa vam portar a debat la construcció d’un nou hospital a Tortosa a través d’una moció promoguda pel mateix Col·legi de Metges de Tarragona i avalada per la Intercol·legial de les Terres de l’Ebre, la patronal, els sindicats del territori i també la Lliga contra el Càncer de les Terres de l’Ebre. Això són més de 3000 professionals del territori, de disciplines molt diverses, que comparteixen la necessitat d’un nou hospital a les Terres de l’Ebre. Patronal i sindicats, metges i pacients, pràcticament tots els partits. El sentit comú d’acord en la necessitat d’un nou hospital.

I tot i l’ampli consens i l’evidència d’aquesta necessitat, la moció no va ser aprovada gràcies als vots en contra de la Sra. Roigé i ERC, que volen que ens conformem amb l’ampliació, que agafem el que ara ens ofereixen des del Departament de Sanitat i després “ja en parlarem”. Quan la veritat és que el fet de demanar un nou hospital no significa renunciar a una remodelació de l’actual.

Mentrestant la gent que pateix de fa anys les mancances de l’actual hospital es pregunta per què no s’ha fet ja tot el necessari per poder tenir ara un hospital nou i no un d’apedaçat. I la realitat és que no han tingut la voluntat de crear un front comú per defensar els interessos del territori i han tancat files amb els respectius partits, no sent capaços d’atreure inversions del govern dels seus al territori. Qui està sent partidista?

Per a Movem Tortosa, com per a pràcticament tota la societat ebrenca, és evidentment necessari un nou hospital que acabi amb els problemes actuals a nivell sanitari que tenim al territori i ens deixi al mateix nivell assistencial que la resta de Catalunya, que no tinguem que marxar fora per rebre determinats tractaments o operacions.

Actualment tenim un hospital que va obrir portes l’any 1976 i que per tant, respon a les necessitats de fa 45 anys. Ara necessitem un hospital que cobreixi les necessitats assistencials i docents actuals, a més d’acabar amb els problemes d’accessibilitat que provoca l’actual emplaçament i que no permetrien una ampliació en moments d’urgència.

L’actual hospital presenta problemes d’espai i d’accessibilitat degut a la seua ubicació. Això és un fet tant per als professionals que hi treballen com per tots els usuaris que ho hem de patir i és un problema estructural que només es pot resoldre amb un nou edifici en un altre emplaçament. L’ampliació continuarà tenint només una via d’accés que travessa el centre de Tortosa i un nou aparcament en un espai limitat per una ampliació amb més serveis, i per tant, més usuaris, tampoc acabarà amb els problemes d’aparcament.

L’ampliació ens deixaria amb un hospital limitat en espai i també en professionals. És molt important concentrar els serveis assistencials i de docència, per tal d’arribar a uns mínims, acumular experiència i coneixements, treball en xarxa que finalment acaba en un hospital més eficient amb uns professionals que poden atendre més complexitat.

Necessitem un consens de totes les entitats, professionals, docents i usuaris del territori per crear un front comú que defensi un projecte que no canviï en funció del color de la Conselleria de Salut, que respongui a les nostres particularitats i no ens vingui imposat de fora del territori i responent a unes necessitats que no són les nostres.

Si no ho aconseguim i ens conformem amb l’ampliació, d’aquí uns anys estarem parlant dels mateixos problemes que tenim ara i que encara estaran per resoldre. I no és un tema menor, parlem de la salut de les persones. La pandèmia ens hauria d’haver ensenyat que les retallades en salut les acabem pagant cares. Movem Tortosa continuarà defensant la construcció d’un nou hospital i estarà al costat de qui ho comparteixi per treballar pel territori, per que estem convençuts que aquest és el camí correcte i que comptarem amb l’aval del temps.

Jordi Jordan Farnós és portaveu de Movem Tortosa i diputat al Parlament de Catalunya